Gent heeft gaatje in wet gevonden tegen afschakeling haven bij blackout

© BELGA

De Gentse burgemeester denkt dat hij een gaatje gevonden heeft in de wetgeving rond het afschakelplan bij een blackout deze winter. Hij hoopt daarmee de Gentse haven uit het afschakelplan te halen. Want dat het grootste deel van Gent wel zal worden afgekoppeld en havenstad Antwerpen bijvoorbeeld niet, daar kan de Gentenaar niet bij.

Kim De Raedt

Bij een mogelijke blackout deze winter is Gent een van de grote slachtoffers. Een groot deel van het havengebied ligt in af te koppelen gebied en ook tienduizenden Gentenaren worden getroffen door het plan. Het hele plan is niet eerlijk verdeeld, stelt de Gentse burgemeester vast.

‘Ik stel vast dat er in de haven van Antwerpen geen enkel licht uit moet, maar de hele Gentse haven wordt wel platgelegd en zonder elektriciteit gezet. In Antwerpen worden geen burgers getroffen, terwijl in Gent 70.000 mensen in het donker zullen zitten. Misschien is daar een zinvolle uitleg voor, maar dan wil ik die graag horen’, stelde Termont al in september.

Gaatje in de wetgeving

Intussen heeft de Gentenaar een gesprek gehad met de kersvers minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). Dat de bedrijven in de Gentse haven gespaard blijven bij afschakeling wou hij niet meteen gezegd hebben, maar er is misschien wel een oplossing. ‘Er staat een artikel in een bijlage van het KB van 2005 dat wanneer een provinciegouverneur vaststelt dat er door het afschakelplan gevaren kunnen ontstaan, hij bij de bevoegde minister kan vragen om bepaalde zones niet af te schakelen’, aldus Termont.

Een gaatje in de wetgeving dus, waardoor de minister de vraag van Termont misschien wel inwilligt. ‘De gouverneur is alvast overtuigd van het belang, hij wacht onze aanvraag af die eind van de week klaar zal zijn. Al blijft de definitieve beslissing bij Marghem. Anderzijds zal Gent ook naar een burgerlijke rechtbank trekken. ‘We mogen geen tijd verliezen, anders zou men ons kunnen verwijten dat de zaak niet dringend meer is, maar ik hoop dat de nieuwe ministers ingaan op onze gefundeerde en gedocumenteerde vraag’, aldus Termont.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen