Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Tempelberg weer open, Fatah kondigt dag van woede aan

Israëlische grenswachten kijken uit over de Tempelberg. Gisteren werd de toegang tot het heiligdom versperd door de Israëlische autoriteiten.
Israëlische grenswachten kijken uit over de Tempelberg. Gisteren werd de toegang tot het heiligdom versperd door de Israëlische autoriteiten. Foto ANP/EPA/Abir Sultan

De Tempelberg in Jeruzalem is vanochtend weer vrijgegeven. De heilige plek was voor het eerst in veertien jaar door Israël afgesloten nadat een joodse activist woensdag was beschoten door een Palestijn. De Palestijnse beweging Fatah heeft opgeroepen tot een dag van woede.

Het afsluiten van de Tempelberg gisteren, waar de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel staan, werd door de Palestijnse president Abbas gezien als een oorlogsverklaring. Hamas heeft de Palestijnen opgeroepen om wraak te nemen op het Israëlische leger voor de dood van de vermoedelijke dader van de aanslag van woensdag.

Alleen mensen van boven de vijftig toegestaan

Het gebied is vanochtend weer vrijgegeven, maar er zijn wel restricties: alleen mannen van boven de vijftig jaar en vrouwen mogen het gebied betreden. De Israëlische autoriteiten willen zo voorkomen dat het onrustig wordt na het vrijdaggebed, deze middag. Volgens persbureau AFP was het vanochtend nog rustig in het gebied.

Officieel staat de heuvel onder Palestijns bestuur. Joden mogen sinds 1967 niet op de Tempelberg bidden, maar alleen bij de Klaagmuur. De activist die woensdag werd neergeschoten hoort bij een groepering die het mogelijk wil maken voor Joden om ook op de Tempelberg te bidden.

De activist ligt op dit moment nog in een ziekenhuis in Jeruzalem. De vermoedelijke dader van de aanslag werd dezelfde avond in zijn huis in Oost-Jeruzalem gedood. Door de onrust die daarop volgde, zagen de Israëlische autoriteiten zich genoodzaakt om de toegang tot de Tempelberg af te sluiten.

Kerry: wees terughoudend

Het is al langer onrustig in Jeruzalem. De oorlog tussen Israël en Hamas afgelopen zomer heeft de spanningen doen toenemen. Het Israëlische voornemen om in het oosten van de stad woningen te bouwen voor kolonisten. Oost-Jeruzalem wordt door de Palestijnen echter gezien als de hoofdstad van een eigen staat en het plan kan dan ook rekenen op veel protest vanuit de Palestijnse gemeenschap.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry uitte gisteren zijn zorgen over de toenemende spanningen tussen beide bevolkingsgroepen en riep op tot het heropenen van de Tempelberg:

“Het is essentieel dat beide zijden terughoudendheid betrachten, en afzien van provocaties.”