Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hongarije schuift omstreden internettaks op de lange baan

Duizenden demonstranten protesteerden gisteren op een brug in Hongarije.
Duizenden demonstranten protesteerden gisteren op een brug in Hongarije. Foto EPA

De Hongaarse regering heeft de omstreden internettaks op de lange baan geschoven. Premier Viktor Orbán zei vanochtend in een radio-interview dat de discussie “ontspoord” is en dat de wet in de huidige vorm niet zal worden ingevoerd.

Begin volgend jaar zal de invoering opnieuw bekeken worden, meldden Hongaarse media vanochtend. Het voorstel om een belasting van ongeveer 50 eurocent te heffen op iedere gebruikte gigabyte is daarmee nog niet niet definitief van tafel. Begin volgend jaar wil Orbán een brede volksraadpleging houden over de wet.

De afgelopen week is er Boedapest heftig betoogd tegen de voorgenomen wet, die gezien wordt als een beperking van de internetvrijheid. De maatregel zou goed zijn voor 20 miljard forint (65 miljoen euro) aan extra belastinginkomsten, die door de internetproviders betaald zouden moeten worden. Critici noemden de maatregel anti-democratisch, oneerlijk voor de armen en slecht voor de economie.

Kroes: een schande

Vanuit de Europese Commissie kwam ook al scherpe kritiek op het plan. Scheidend eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) noemde de internetbelasting vorige week via Twitter een “schande”. Volgens de Europese Commissie zou de maatregel een gevaarlijke precedent scheppen in de Europese Unie, en zou het de economische groei in Europa kunnen tegenwerken.

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes Proposed internet tax in #Hungary is a shame: a shame for users and a shame on the Hungarian government. I do not support!

Demonstranten vrezen voor de democratie

“Onze premier is een digitale analfabeet”, zei Balázs Gulyás, organisator van de demonstratie van zondag tegen NRC-correspondent Roeland Termote (). De Hongaren die de straat op gingen zagen in de maatregel een beknotting van hun democratische rechten. Lila Szasz (36), die ook meedeed aan de demonstratie:

“Het kanaal bij uitstek om je mening over de overheid te verkondigen is het internet. Dit druist in tegen de vrijheid van meningsuiting en de democratie.”

Deze indrukwekkende beelden werden dinsdag van de protesten op de Elizabethbrug in Boedapest gemaakt met een drone: