Direct naar artikelinhoud

Compromis over leaseplan Wiebes in zicht

De kabinetsplannen voor een hogere bijtelling voor leaserijders worden verzacht. Het ministerie van Financiën rekent aan varianten die zijn ingediend door de regeringspartijen VVD en PvdA. Staatssecretaris Eric Wiebes bevestigde dat vandaag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.Beeld anp

Zijn plan voor strengere milieunormen voor de lage bijtelling leidde vorige week tot veel weerstand in de Tweede Kamer, vooral van zijn eigen VVD. In de plannen die VVD en PvdA nu bij Wiebes in hebben gediend gaan meer automobilisten vanaf 2016 in een gunstiger tarief vallen. Wiebes verwacht een compromis voor maandag te kunnen presenteren, als de Tweede Kamer verder gaat met het debat over het Belastingplan voor 2015.

In 2007 vielen alle auto's van de zaak nog onder de standaard bijtelling van 25 procent, waardoor een kwart van de nieuwwaarde bij het inkomen moest worden opgeteld. Vorig jaar gold dit nog maar voor 23 procent van de leaserijders, want op drie van de vier auto's van de zaak zit inmiddels milieukorting. Het gemiddelde percentage fiscale bijtelling is hierdoor gedaald van 25 naar 17.

De voorgenomen aanscherping van staatssecretaris Wiebes moest dit deels gaan corrigeren. Voor bestaande leaseauto's zou er niets veranderen, maar de volledige vrijstelling van aanschafbelasting voor elektrische auto's en verdwijnen en 4 procent worden. Leaserijders zouden volgens het voorstel voor hun elektrische auto's voortaan 7 procent bijtelling krijgen. De bovengrens om in aanmerking te komen voor korting in bijtelling, zou op 111 gram (benzine) of 117 gram (diesel) CO2-uitstoot per kilometer komen. Veel kleine middenklassers vallen ruim onder die norm; de meeste 'gewone' grotere middenklassers echter niet.

Koppositie

De schatkist raakte tussen 2008 en vorig jaar 6,4 miljard euro kwijt aan het groene stimuleringsbeleid van elektrische en hybride auto's. Het waren vooral de leaserijders die daarvan profiteerden.

Het stimuleringsbeleid leverde Nederland een koppositie op in lage CO2-uitstoot van nieuw verkochte auto's. Maar gerekend in de hoeveelheid vermeden broeikasgas, was het een peperdure maatregel. Het kostte op deze manier zeker 1.100 euro per ton vermeden broeikasgas; bijna tien keer zoveel als binnen de Europese emissiehandel betaald wordt voor de uitstootrechten van één ton CO2.

Een Mitsubishi Outlander, een hit onder leaserijders vanwege de lage bijtelling.Beeld anp