Direct naar artikelinhoud

Hongaarse internetbelasting van de baan na protesten

De omstreden Hongaarse belasting op het gebruik van internet gaat niet door. Premier Viktor Orbán is naar eigen zeggen gezwicht voor de druk van massabetogingen. Hij maakte vandaag op de staatsradio bekend het wetsvoorstel in te trekken.

Tienduizenden Hongaren protesteren tegen de internetbelasting de Elisabethbrug in het centrum van Boedapest.Beeld reuters

Dinsdagavond gingen zo'n 100 duizend Hongaren de straat op om te demonstreren tegen de plannen. De demonstraties hebben de invoering van de belasting 'onmogelijk' gemaakt, aldus de premier. De regering wil volgend jaar een maatschappelijke discussie over de vraag of internet belast moet kunnen worden. Die discussie zal 'lange tijd' gaan duren, zei Orbán.

Volgens de regering van premier Viktor Orban was de internettax hard nodig om de economische positie van de overheid te verbeteren. De belasting maakt deel uit van een serie speciale belastingen voor het bankwezen, de handel, energiesector en de telecommunicatie-sector, bedoeld om het begrotingstekort terug te dringen. 

Het belasten van dataverkeer zou de belasting op telefoonverkeer moeten aanvullen omdat steeds meer mensen telefoneren via internet. De belasting was ook bedoeld om de veronderstelde megawinsten van telecombedrijven af te romen en zou bovendien nieuwe middelen opleveren om internetverbindingen in afgelegen gebieden te verbeteren.

In het wetsontwerp voor de begroting van 2015 werd een tarief genoemd van 150 forint (40 eurocent) per gigabyte. Later werd daar een plafond van 700 forint (2,27 euro) per maand voor huishoudens en 5.000 (16,18 euro) forint voor bedrijven aan gekoppeld.

Hongaarse premier Victor Orbán.Beeld epa
Demonstranten planten een EU-vlag op het parlementsgebouw in in Boedapest uit protest tegen de regeringsplannen.Beeld afp

Internationale kritiek

Internationaal werden de plannen zwaar bekritiseerd. Een woordvoerder van Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) noemde het 'de jongste stap om de vrijheid in Hongarije in te dammen'. De plannen zouden belemmerend kunnen werken op de economische groei. Verder was de Europese Commissie bang dat andere lidstaten het Hongaarse voorbeeld zouden volgen indien de regering de plannen zou doorzetten.

D66-Europarlementariërs Sophie in 't Veld en Marietje Schaake hebben vragen gesteld aan de Europese Commissie over het 'ontzettend slechte' voorstel.

De demonstratie van dinsdag was veruit het grootste protest in Boedapest sinds de centrumrechtse coalitie van Orbán in 2010 aan de macht kwam. Een flink deel van de demonstranten bestond uit jongeren, niet bepaald de achterban van de centrum-rechtse regering van Orbán. De manifestatie was georganiseerd via Facebook. De betoging richtte zich ook tegen andere maatregelen die volgens de betogers de democratie ondermijnen en de relaties met de Europese Unie verstoren.

Oproerpolitie bewaakt het hoofdkwartier van de politieke partij van premier Orbán.Beeld afp
De massale demonstratie tegen de plannen van Orbán.Beeld epa