© Herman van den Boom

© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

"Hij heeft mijn werk gewoon ingepikt"

De uit Essen afkomstige kunstenaar Herman van den Boom (65) klaagt de Nederlandse fotograaf Hans van der Meer en het Rijksmuseum in Amsterdam aan voor plagiaat. Het gaat om drie foto’s uit de serie Document Nederland die vanaf zaterdag in het museum te zien zijn.

Margo Tilborghs

Voor de tentoonstelling maakte fotograaf Hans van der Meer (59) foto's van woningen in het grensgebied tussen Nederland en België. Op drie bewuste foto's staan zogenoemde Belgische duogevels. Dit zijn twee aan elkaar grenzende woningen met een totaal verschillende stijl.

Van den Boom heeft zich al lang geleden gespecialiseerd in net dat soort foto’s. Hij vindt dat van der Meer zich schuldig maakt aan plagiaat. Voor van den Boom is het erezaak. “Dit kan ik niet over me heen laten gaan”, zegt hij.

“Het gaat mij niet om het fotograferen van dezelfde huizen. Maar wanneer iemand, in dit geval dus Hans van der Meer, dezelfde foto’s maakt met exact hetzelfde standpunt en hetzelfde soort licht, dan pleeg je plagiaat. Als je die foto’s dan ook nog eens gaat presenteren in een museum, zonder enige verwijzing naar de bron, ben je fout bezig. Mocht Hans naar mij verwezen hebben, dan was er geen probleem geweest. Ik had het niet leuk hebben gevonden en ik zou er ook niets aan kunnen doen hebben. Maar hij had dan wel correct gehandeld. Nu doet hij alsof het zijn idee en concept is.”

De foto's van Herman van den Boom zijn verschenen in het boek Neighbours.

Lees het volledige verhaal in uw krant van vandaag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER