Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Japanse centrale bank verrast met stimuleringspakket

epa04034003 A woman pushes her bicycle as she walks through a shopping arcade in Tokyo, Japan, 21 January 2014. The Nikkei 225 Stock Average rose 154.28 points, or 0.99 percent, to close the day at 15795.96 while the Bank of Japan started the two-day monetary policy meeting on 21 January. EPA/KIYOSHI OTA
epa04034003 A woman pushes her bicycle as she walks through a shopping arcade in Tokyo, Japan, 21 January 2014. The Nikkei 225 Stock Average rose 154.28 points, or 0.99 percent, to close the day at 15795.96 while the Bank of Japan started the two-day monetary policy meeting on 21 January. EPA/KIYOSHI OTA Foto EPA

De centrale bank van Japan heeft zijn ultra-agressieve strategie geïntensiveerd. Vandaag verraste de Bank van Japan de financiële markten met de aankondiging dat zij omgerekend 72 tot 144 miljard euro per jaar extra in de economie gaat pompen door Japanse staatsobligaties en effecten van beleggingsfondsen op te kopen. De geldhoeveelheid kan daardoor nu jaarlijks met omgerekend 713 miljoen euro worden verruimd.

Vorig voorjaar besloten premier Abe en de Bank van Japan tot een Stimuleringsprogramma van de economie, die twintig jaar niet was gegroeid en geremd werd door te lage inflatie. Aanvankelijk slaagde de opzet van deze Abenomics, maar na een btw-verhoging remde de groei weer af en nu stijgt de werkloosheid. De inflatie daalt weer door de lage olieprijs.

Centrale bankpresident Haruhiko Kuroda zei dat de nieuwe monetaire stimulans nodig is om “een deflatoire mentaliteit” te voorkomen, waarbij consumenten aankopen uitstellen in de verwachting dat de prijzen zullen dalen en daarmee de economische groei afremmen. Die trend tegengaan is “het belangrijkste dat wij kunnen doen”, zei Kuroda.

“We zullen alles doen wat nodig is.”

Het streven is om de inflatie naar 2 procent te krijgen. Binnen zijn eigen bestuur was de maatregel echter omstreden, vijf leden stemden voor en vier stemden tegen.

De stap leek afgestemd op de beslissing van het grootste Japanse pensioenfonds om zijn aankopen van Japanse effecten te verdubbelen. Voor beleggers was dat een signaal dat de belangrijkste instellingen zich vierkant achter premier Abe opstellen in zijn missie om Japan uit een lange periode van deflatie te halen.

De beurs van Tokio reageerde opgetogen, de beursindex Nikkei steeg met vijf procent naar het hoogste niveau van de laatste zeven jaar. De koers van de yen daalde met twee procent ten opzicht van de dollar en dat is gunstig voor de Japanse export omdat de prijzen van Japanse producten daardoor dalen. De koers van de yen was deze week toch al aan het dalen, omdat de Fed - het Amerikaanse stelsel van centrale banken - deze week juist besloot om te stoppen met het stimuleringsbeleid. De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal weer met 3,5 procent, werd ook deze week bekend.