'Cokedouanier' krijgt vier keer zelfde proces: ‘Systeem van verstek hervormen’

© belga

© GVA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Antwerpse procureur-generaal Patrick Vandenbruwaene vindt dat het systeem van verstek moet worden herzien. Dat zegt hij in De Standaard vrijdag, nadat blijkt dat een Antwerpse douanier twee keer verstek laat gaan en daardoor vier keer hetzelfde proces krijgt.

sdv

Douanier Tim D. werd begin dit jaar bij verstek veroordeeld tot 14 jaar cel en 38.500 euro voor zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. Hij tekende verzet aan, zodat de zaak opnieuw moest worden behandeld in zijn aanwezigheid. Nadat hij opnieuw was veroordeeld tot dezelfde straf ging hij in beroep. Maar toen de zaak donderdag voorkwam, gaf de man opnieuw verstek. Hoewel een uitspraak pas eind deze maand valt, bevestigde zijn advocate aan De Standaard al dat ze daartegen opnieuw verzet aantekent.

'Ik kan over deze specifieke rechtszaak geen uitspraken doen omdat ze nog bezig is', zegt de Antwerpse procureur-generaal Patrick Vandenbruwaene in de krant. 'En uiteraard heeft iedere beklaagde recht op een eerlijk proces, waarbij een correcte oproeping en verschijning belangrijk is. Maar ik vind dat het systeem zoals het nu bestaat moet worden hervormd. Is het proces-economisch wel verantwoord dat een rechtbank zich zo vaak over dezelfde zaak moet buigen?'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen