Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Burkina Faso: president wil overgangsregering gaan leiden

Hij heeft de regering dan wel ontbonden, maar Blaise Compaoré, president van Burkina Faso, stapt nog niet op. Hij heeft gezegd een jaar lang de overgangsregering te zullen leiden. En dat is niet wat de demonstranten in het Afrikaanse land willen.

President Blaise Compaoré tijdens een bezoek aan het Witte Huis in augustus dit jaar.
President Blaise Compaoré tijdens een bezoek aan het Witte Huis in augustus dit jaar. Foto ANP/EPA/Michael Reynolds

Hij heeft de regering dan wel ontbonden, maar Blaise Compaoré, president van Burkina Faso, stapt nog niet op. Hij heeft volgens persbureau Reuters gezegd een jaar lang de overgangsregering te zullen leiden. En dat is niet wat de demonstranten in het Afrikaanse land willen.

Compaoré reageerde na een dag vol gewelddadige protesten tegen zijn regime. Al 27 jaar is hij president en hij had bekendgemaakt dat hij voor weer een nieuwe termijn zou gaan. Dat leek de druppel voor de inwoners van het land, die hem zat zijn, en ze gingen massaal de straat op. Gisteren bestormden ze het parlement, waarvan ze een deel in brand staken, en het presidentieel paleis. Ten minste drie mensen kwamen om.

Compaoré riep gisteren de noodtoestand uit, maar die is inmiddels opgeheven. Hij heeft de regering ontbonden en beloofd te gaan praten met de oppositie. Hij heeft haar opgeroepen een einde te maken aan het gewelddadige protest.

Eindelijk alsnog de Arabische Lente in zuidelijker Afrika?

Als het de demonstranten toch lukt om Compaoré weg te krijgen als president, dan is dat de eerste keer sinds de Arabische Lente dat een protestbeweging er ook ten zuiden van de Sahara in slaagt om een autocratisch leider af te zetten. Toen de Arabische Lente begon, voorspelden analisten volgens The New York Times al dat de protesten zouden overslaan naar zuidelijker landen in Afrika, waar veel leiders al vele jaren aan de macht zijn en dat hoe dan ook proberen te blijven.

Lees vandaag in nrc.next: Vergeet die vijfde ambtstermijn (€)