Direct naar artikelinhoud

President Burkina Faso blijft aan ondanks hevige protesten

De Burkinese president Blaise Compaoré neemt geen ontslag, maar heeft wel de noodtoestand opgeheven die hij enkele uren eerder had uitgeroepen. Dat heeft de president bekendgemaakt in een televisietoespraak na de rellen van gisteren in Burkina Faso. Bij die rellen zouden dertig doden en meer dan honderd gewonden zijn gevallen.

Rellen in Ouagadougou

'Ik heb de boodschap gehoord. Ik heb ze begrepen en de nodige maatregelen getroffen voor verandering', zei Compaoré. 'Ik blijf beschikbaar om met jullie gesprekken aan te gaan over een overgangsperiode waarna ik de macht zal overdragen aan een democratisch verkozen president', zo vervolgde hij.

Eerder liet het leger nog weten dat de uitvoerende en wetgevende bevoegdheden zouden worden toevertrouwd aan een overgangsorgaan, dat zal worden opgericht 'in overleg met alle machten in de natie' met het oog op 'een terugkeer naar de constitutionele orde 'binnen een termijn van twaalf maanden'.

In Burkina Faso ontstonden zware protesten tegen een controversiële grondwetswijziging die ervoor zou kunnen zorgen dat Compaoré na bijna 30 jaar aan de macht zijn termijn als president zou kunnen verlengen. Duizenden mensen gingen gisteren de straat op en eisten het ontslag van de president. Ze bestormden onder meer het parlement en staken het in brand.

President Burkina Faso blijft aan ondanks hevige protesten
President Burkina Faso blijft aan ondanks hevige protesten

Lees ook

Geselecteerd door de redactie