Direct naar artikelinhoud

Artsen zonder Grenzen: quarantaineregels beïnvloeden ebolawerk

Artsen zonder Grenzen zegt dat de Amerikaanse regels over quarantaine voor ebolahulpverleners gevolgen hebben voor het werk in West-Afrika. Een woordvoerder van de hulporganisatie heeft tegen persbureau Reuters verklaard dat de verplichte afzondering ertoe leidt dat Amerikaanse hulpverleners wellicht minder lang aan het werk kunnen in ebolagebied.

Een agent houdt toezicht voor het huis in de staat Maine waar een verpleegkundige verblijft die in ebolagebied werkte

Artsen en verpleegkundigen die terugkeren vanuit landen waar het dodelijke virus heerst, moeten in sommige Amerikaanse staten wekenlang in quarantaine. 'Er is toenemende angst en onzekerheid onder ons personeel ter plekke over wat ze meemaken als ze terugkomen aan het einde van hun uitzending naar West-Afrika', aldus een woordvoerder. Artsen zonder Grenzen is een van de belangrijkste hulporganisaties bij de bestrijding van ebola in Guinee, Sierra Leone en Liberia. In die landen zijn al zo'n 5 duizend mensen omgekomen door ebola.

De verklaring van Artsen zonder Grenzen volgt op een hoogoplopend conflict rond een verpleegkundige die vorige week terugkeerde uit ebolagebied. Volgens de gouverneur van de Amerikaanse staat waar ze verblijft, moet ze voorlopig binnen blijven tot duidelijk is of ze besmet is met het virus. De verpleegkundige stapte echter demonstratief op de fiets.

Volgens Artsen zonder Grenzen proberen Amerikaanse hulpverleners zulke problemen en stigma's in eigen land te voorkomen. Ze blijven 21 dagen in Europa voor ze naar de Verenigde Staten reizen, even lang als de incubatietijd voor het virus. Dat betekent wel dat er minder tijd over is voor de artsen om in West-Afrika te werken.

Lichte stijging aantal Nederlandse ebola-artsen

Vandaag meldde Trouw op gezag van Artsen zonder Grenzen dat de belangstelling van Nederlandse artsen om ebola te bestrijden groeit, maar mondjesmaat. Uit 470 reacties heeft Artsen Zonder Grenzen 33 artsen geselecteerd die over een tijdje aan de slag kunnen in Afrika.

Het aantal reacties was twee weken geleden nog 200, onder hen waren dertien geschikte kandidaten. De artsenuitzenders becijferden dat een veelvoud nodig is om de epidemie in Afrika te bestrijden.

Dokters kunnen zich vaak niet losmaken van hun huidige werk of gezin. Bovendien is de vergoeding van 800 euro per maand doorgaans een stuk lager dan hun salaris.