Direct naar artikelinhoud

Syrië schroeft bombardementen op: 200 burgerdoden

Meer dan 200 burgers zijn de afgelopen dagen in Syrië omgekomen door bombardementen van de Syrische overheid. Tientallen slachtoffers waren kinderen. Ook raakten meer dan 500 mensen gewond. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gisteren gezegd.

Schade in de Jobar-buitenwijk van Damascus

De Syrische President Bashar al-Assad heeft het aantal bombardementen de laatste tijd flink opgeschroefd. De luchtmacht voerde de afgelopen 10 dagen 769 luchtaanvallen uit op verschillende plekken in het land.

Tegenstanders van Assad beschuldigen hem ervan de Amerikaanse luchtaanvallen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië te misbruiken, zodat hij elders in het land harder kan optreden om meer macht in handen te krijgen.

'Massamoord'
De Verenigde Staten begonnen vorige maand IS te bombarderen in voornamelijk het noorden en oosten van Syrië, ver weg van dichtbevolkte gebieden. Sindsdien heeft Assad meer aanvallen uitgevoerd op de buitenwijken van de hoofdstad Damascus, de oostelijke provincie Deir al-Zor en de steden Homs en Aleppo.

Volgens het Observatorium blijft de internationale gemeenschap nog altijd angstvallig stil over de massamoord in Syrië. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel erkende gisteren dat de Syrische president Assad kan profiteren van de Amerikaanse aanvallen op IS.

Opstappen Assad
Verschillende rebellengroepen in Syrië hebben kritiek geuit op de Amerikaanse strategie om in Syrië alleen IS te bombarderen, zonder iets aan het regime van Assad te doen. Volgens de rebellen hoeft Assad hierdoor minder moeite in IS te steken en kan hij zijn troepen effectiever inzetten tegen andere oppositegroeperingen die tegen zijn bewind strijden.

Volgens Hagel kan dit weliswaar het geval zijn, maar is het opstappen van Assad op de lange termijn nog steeds een van de doelen van de Amerikaanse regering.