Direct naar artikelinhoud

Oprichter Pirate Bay opnieuw veroordeeld voor hacken

Twee Deense mannen zijn gisteren veroordeeld omdat ze databases met gevoelige informatie gehackt zouden hebben. Daardoor zouden ze toegang hebben gekregen tot privé-informatie van miljoenen burgers en inwoners van Denemarken.

Svartholm Warg, medeoprichter van The Pirate Bay

Het gaat om Gottfrid Svartholm Warg, een van de oprichters van The Pirate Bay en volgens de rechtbank de hoofdverantwoordelijke, en een 21-jarige Zweed. Beide ontkennen dat ze de servers van technologiebedrijf CSC hebben gehackt. De twee zouden in 2012 ingebroken hebben op de servers. Ze zouden gevoelige informatie van de politie en sociale verzekeringen hebben gedownload.

De rechtbank hecht weinig geloof aan de verklaringen van Warg dat zijn computer was gehackt en werd gebruikt door anderen. Het openbaar ministerie vroeg voor hem een straf van vijf jaar cel. Voor zijn medeplichtige was dat twee jaar cel. De rechter doet vandaag uitspraak.

Het is de derde rechterlijke uitspraak tegen Warg. Vorig jaar werd hij door Cambodja uitgeleverd aan Zweden waar hij een celstraf uitzat voor zijn betrokkenheid bij Pirate Bay. In een andere rechtszaak in Zweden werd hij veroordeeld voor het hacken van banken. Een jaar geleden werd hij vanuit Zweden gedeporteerd naar Denemarken voor de huidige zaak.