Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax en Willem II winnen, Vitesse- NAC en AZ-Groningen gelijk

Ajax-trainer Frank de Boer op archiefbeeld tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Barcelona afgelopen week. Foto ANP

Ajax heeft vanavond thuis gewonnen van Go Ahead Eagles: 3-1. Heracles Almelo leed voor eigen publiek een kansloze 3-1 nederlaag tegen Willem II. AZ hield met moeite een puntje over aan de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Vitesse liet thuis tegen NAC Breda twee punten liggen.

Ajax won dus eindelijk weer eens. Na een 1-1 ruststand werd het in de Arena uiteindelijk 3-1. Voor Ajax was het pas de eerste overwinning in de maand oktober, na een nederlaag tegen FC Barcelona en remises tegen PEC Zwolle en FC Twente.

Door de overwinning komt Ajax steviger op de tweede plaats te staan. Met twintig punten uit tien duels hebben de Amsterdammers nog maar een puntje minder dan PSV, dat zondag nog wel de uitwedstrijd tegen FC Utrecht tegoed heeft.

Ajax begon overtuigend aan de wedstrijd en stond al na tien minuten op voorsprong door een goal van Anwar El Ghazi. De gelijkmaker van Fernando Lewis kwam in de 28e minuut volledig uit de lucht vallen en brak het ritme van Ajax. Pas in de tweede helft pakte de thuisploeg de draad weer op en maakten Arkadiusz Milik (55e) en Lasse Schöne (75e) het verschil.

Gelijkspel bij AZ-Groningen, Willem II wint

In Almelo deed Samuel Armenteros zijn oude club Heracles de das om door twee keer te scoren. Heracles leek na de 6-1 thuiszege tegen NAC Breda het lek enigszins boven te hebben, maar Willem II drukte de ploeg van trainer John Stegeman weer met de neus op de feiten. Stijn Wuytens zette de bezoekers halverwege de eerste helft op voorsprong en Armenteros maakte er in de tweede helft 0-2 en 0-3 van. Oussama Tannane maakte in de slotfase nog de eretreffer.

In Alkmaar werd het na een 0-2 tussenstand uiteindelijk toch nog 2-2. AZ-speler Nemanja Gudelj zorgde zeven minuten voor tijd uit een vrije trap voor de remise.

Groningen kwam door Michael de Leeuw al na tien minuten op voorsprong en leek na de eerste competitietreffer dit seizoen van Danny Hoesen op rozen te zitten. Gudelj liet vervolgens namens AZ een penalty onbenut, maar Mikhail Rosheuvel toonde zicht attent door de rebound te benutten. Een vrije trap in de 83e minuut bleek vervolgens wel aan Gudelj besteed.

Blunder Velthuizen kost Vitesse twee punten

In Arnhem gaf Vitesse tot twee keer toe een voorsprong uit handen en kwamen daardoor uiteindelijk niet verder dan 2-2.Piet Velthuizen werd de schlemiel van de wedstrijd. De doelman van Vitesse ging opzichtig in de fout bij de late gelijkmaker van Adnane Tighadouini.

Vitesse kwam na een half uur voor het eerst op voorsprong. Marko Vejinovic benutte een penalty die was toegekend na een overtreding van Isak Ssewankambo op Denis Olinik. Vlak voor rust mocht aan de andere kant ook Erik Falkenburg aanleggen vanaf elf meter, maar de speler van NAC knalde de bal hoog over.

De gelijkmaker van NAC kwam er na een uur spelen alsnog toen Tighadouini profiteerde van balverlies van Vejinovic. De middenvelder van Vitesse maakte tien minuten voor tijd zijn fout goed door voor de tweede keer te scoren, maar door een blunder van Velthuizen verspeelde Vitesse de zege alsnog. De keeper verkeek zich volledig op een als voorzet bedoelde vrije trap van Tighadouini, nota bene oud-speler van Vitesse.

(De wedstrijdverslagen zijn van persbureau Novum)