Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Zeker 150.000 Italianen de straat op tegen hervormingen

Zeker 150.000 mensen zijn vandaag in Rome de straat opgegaan om te protesteren tegen de hervormingsplannen van de Italiaanse regering. De betogers eisen dat de rechten van werknemers beschermd blijven. En ze roepen op tot meer economische groei en werkgelegenheid.

Demonstranten in Italië vandaag. Foto AP / Andrew Medichini

Zeker 150.000 mensen zijn vandaag in Rome de straat op gegaan om te protesteren tegen de hervormingsplannen van de Italiaanse regering. De betogers eisen dat de rechten van werknemers beschermd blijven. En ze roepen op tot meer economische groei en werkgelegenheid.

Vooral jongeren willen dat er banen worden gecreëerd. Het werkloosheidspercentage onder jongeren ligt op 44,2 procent.

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft onlangs een pakket maatregelen voorgesteld om de werkloosheid te bestrijden en de wirwar aan regels op de arbeidsmarkt te versimpelen. Werknemers vrezen echter dat dit ten koste gaat van hun rechten. Een demonstrant in Rome, Katia Cugliato, zei vandaag tegen persbureau AP:

“Er is geen werk en het beetje werk dat er is, is niet beschermend. We zijn hier om respect af te dwingen voor ons werk. We willen werken, maar we eisen dat onze rechten voor honderd procent worden beschermd. Anders kan de situatie nooit beter worden.”

Aanpassing artikel 18 meest heikele punt

Renzi’s hervormingen van de arbeidswet behelzen onder meer een lastenverlaging voor bedrijven die jongeren inhuren. Maar zij moeten het ook makkelijker maken medewerkers te ontslaan als het economisch tij tegenzit. Dat moet gebeuren via een aanpassing van het zogenaamde artikel 18. Vakbonden zijn fel tegen de voorgestelde aanpassing van dit artikel. Federico Bellono van de metaalwerkersvakbond FIOM zei vandaag tegen AP:

“Ze proberen medewerkers een oor aan te naaien, door opnieuw de bevolking te doen geloven dat het afpakken van rechten, van wat er nog over is van artikel 18 (…), het eenvoudiger maakt om mensen in dienst te nemen.”

De voorstellen van Renzi liggen op dit moment bij een speciale commissie van het Italiaanse parlement. Ze moeten nog worden goedgekeurd door het lagerhuis. Het hogerhuis gaf al wel zijn zegen.

‘Italië hervormt als een gek’

NRC-redacteur Caroline de Gruyter schreef vorig week in NRC Handelsblad dat Renzi’s harde aanpak van de vakbonden beleggers juist over het algemeen positief stemt. De Gruyter schreef:

Toch hoor je beleggers zeggen dat Italië de beste hoop is die Europa heeft. Velen zijn opvallend positief over Renzi. “Italië en Frankrijk zijn allebei vastgelopen economieën”, zegt de beheerder van een vermogend Europees fonds. “Maar Italië hervormt als een gek, en Frankrijk nauwelijks. Dat is een groot verschil.” Zij vertelt dat Renzi vakbondsleiders zijn kantoor uit gooit, omdat “jullie alleen maar klagen en nooit iets voorstellen”, en dat hij pensioenfondsen heeft gevraagd miljarden in het aftandse Italiaanse wegennet te steken. Ook de herziene Arbeidswet draagt haar goedkeuring weg.