Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Deurwaarder legt beslag op dure spullen Bram Moszkowicz

Bram Moszkowicz hoort anderhalf jaar geleden het oordeel van de tuchtrechter aan: hij werd toen definitief geschrapt als advocaat.
Bram Moszkowicz hoort anderhalf jaar geleden het oordeel van de tuchtrechter aan: hij werd toen definitief geschrapt als advocaat. Foto ANP / Jerry Lampen

Op de kunstcollectie en elektronica van de voormalige strafpleiter Bram Moszkowicz is door een deurwaarder beslag gelegd. Dit is gebeurd op verzoek van de advocaat Gabriel Meijers die Moszkowicz de afgelopen twee jaar bijstond in de tuchtprocedures die tegen hem liepen.

Meijers heeft een deurwaarder ingeschakeld omdat Moszkowicz de rekening voor juridische bijstand voor een bedrag van 15.000 euro niet betaalt. Het nieuws is uitgelekt via het AD dat over de correspondentie van de deurwaarder zegt te beschikken. Gabriel Meijers laat desgevraagd weten het bericht niet te willen bevestigen of ontkennen.

Moszkowicz geeft tegenover het AD toe dat er beslag is gelegd. Hij zegt de rekening van Meijers niet terecht te vinden. “Dat de deurwaarder nu wordt ingeschakeld, vind ik helemaal niet chic”, aldus de voormalige advocaat.

Moszkowicz werd anderhalf jaar geleden definitief geschrapt als advocaat. De tuchtrechter van de Orde van Advocaten oordeelde in twee instanties dat Moszkowicz klanten had opgelicht door geen kwitanties te verstrekken. Ook deed hij geen verplichte cursussen en waren zijn jaarstukken niet op orde.

Statige pand Herengracht eerder al ontruimd

Moszkowicz heeft zijn statige advocatenpand aan de Herengracht – hij was er buurman van Gabriel Meijers – eerder dit jaar moeten ontruimen wegens een geschil met de fiscus. Moszkowicz leeft tegenwoordig van het doen van klussen voor RTL Boulevard en De Telegraaf. In september zei hij in een interview met HP/De Tijd dat hij graag minister voor D66 wil worden of woordvoerder van Aston Martin Benelux.

Deze week kreeg Moszkowicz nog een nieuwe sanctie opgelegd van de Raad van Discipline van de advocatuur. Moszkowicz werd nog een keer berispt omdat hij geweigerd had een cliënt een kwitantie te geven die contant 15.000 euro had moeten betalen.