Direct naar artikelinhoud

Kamp belooft problemen met zonne-energieprojecten te bekijken

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zegt dat hij samen met de initiatiefnemers van lokale zonne-energieprojecten bekijkt welke problemen bij de uitvoering ervan moeten worden opgelost. Daarbij zijn volgens de bewindsman ook de btw-regels in beeld.

Zonnepanelen op het dak van een huis in Heerhugowaard.

Hij stelde dat vanavond naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag. Dat meldde dat tal van projecten waarin buurtbewoners samen zonne-energie opwekken, onder druk staan. Een btw-voordeel dat dit soort initiatieven aantrekkelijk moet maken, blijkt door de Belastingdienst niet te worden afgegeven.
Daardoor dreigen deze projecten niet meer rendabel te worden en te stranden. In het vorig jaar afgesloten Energieakkoord is afgesproken dat in 2020 een miljoen mensen gebruik moeten maken van duurzaam opgewekte energie.

Om dat doel te halen, voerde het kabinet onder meer de 'postcoderoosregeling' in. Buurtbewoners uit hetzelfde postcodegebied die zelf geen geschikt dak hebben, kunnen samen in zonnepanelen investeren. Alle deelnemers krijgen korting op de energiebelasting. De zonnepanelen komen dan vaak op daken van scholen of buurthuizen.
Regeringspartij PvdA en oppositiepartij ChristenUnie reageerden teleurgesteld op de problemen met de projecten. Kamp liet daarop weten dat hij al langere tijd met de initiatiefnemers in overleg is over de uitvoering van de nieuwe regeling en gezamenlijk bekijkt welke belemmeringen weggenomen zouden moeten worden en welke knelpunten moeten worden opgelost.

Zonnepanelen op het dak van een huis.

Te ingewikkeld

Volgens PvdA-Kamerlid Jan Vos is de regeling veel te ingewikkeld. Kamp moet daar volgens hem iets aan doen en er ook voor zorgen dat de deelnemers in een redelijke termijn de investering kunnen terugverdienen. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber is het niet uit te leggen dat energiecoöperaties belasting moeten betalen over hun installaties en energie die zij leveren. 'Met deze maatregel is het niet meer rendabel om in coöperatief verband duurzame energie op te wekken.' Het CDA pleitte er eerder al voor de 'postcoderoosregeling' af te schaffen, omdat dat te veel administratie oplevert voor te weinig effect.