Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Tweede dag van gevechten tussen Libanese leger en extremisten

Libanese militairen vechten sinds gisteravond in de noordelijke stad Tripoli met moslimextremisten.
Libanese militairen vechten sinds gisteravond in de noordelijke stad Tripoli met moslimextremisten. Foto AP

In de stad Tripoli in het noorden van Libanon wordt voor de tweede dag op rij gevochten tussen het Libanese leger en moslimextremisten. Dat meldt persbureau AP. Volgens het leger en de staatsmedia vielen bij de gevechten tot nu toe één dode en dertien gewonden.

In Tripoli wordt sinds gisteravond gevochten tussen het leger en groepen sunnitische moslimextremisten die geïnspireerd zijn door de Islamitische Staat (IS). Inwoners van Tripoli hoorden vanochtend schoten over en weer toen het leger de extremisten probeerde te omsingelen en op te pakken. Bij de gevechten raakten volgens het leger acht militairen gewond. De dode zou een burger zijn geweest. Het is niet duidelijk of er onder de extremisten ook doden en gewonden vielen.

Geweld laaide op na dood gedeserteerde soldaat

De gevechten tussen het leger en de extremisten begonnen gisteren nadat het leger drie extremisten had gedood en een lokale leider had opgepakt in de noordelijke regio Dinniyeh. Een van de drie gedode militanten was Abdul Qadir-Akkoumi, een Libanese militair die eerder deze maand in een video bekendmaakte dat hij gedeserteerd was en zich had aangesloten bij de Islamitische Staat.

Het geweld en het overlopen van de soldaat laten zien dat de Syrische burgeroorlog grote impact heeft op buurland Libanon. Het land is diep verdeeld over de oorlog: de shi’ieten, onder wie veel aanhangers van Hezbollah, steunen het regime van president Assad, terwijl de sunnieten de kant hebben gekozen van de verschillende rebellengroepen die juist tegen Assad vechten.