Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

WHO: aantal gevallen ebola nu boven de tienduizend

Medewerkers van het Rode Kruis vervoeren iemand die mogelijk ebola heeft opgelopen in Monrovia, de hoofdstad van Liberia.
Medewerkers van het Rode Kruis vervoeren iemand die mogelijk ebola heeft opgelopen in Monrovia, de hoofdstad van Liberia. Foto New York Times / Daniel Berehulak

Het aantal geregistreerde gevallen van ebola wereldwijd is opgelopen tot boven de tienduizend (10.141). Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie vanochtend gemeld. Het officiële dodental als gevolg van de ziekte is intussen gestegen naar 4922.

De drie landen in West-Afrika die het zwaarst zijn getroffen door de epidemie - Guinee, Liberia en Sierra Leone - nemen de overgrote meerderheid van de gevallen en slachtoffers voor hun rekening (4912 doden, 10.114 gevallen). In de cijfers zitten ook de gevallen verwerkt uit Nigeria en Senegal, landen waar de ebola-epidemie inmiddels voorbij is verklaard. Verder zijn er een aantal gevallen uit Spanje, de VS en één uit Mali.

Bij de cijfers die de WHO naar buiten brengt gaat het om het aantal gevallen en slachtoffers dat is geregistreerd, maar het werkelijke aantal besmettingen en doden ligt vermoedelijk hoger. De WHO waarschuwde onlangs dat de situatie in Guinee, Liberia en Sierra Leone veel erger is dan de cijfers laten zien omdat “overweldigde hulpverleners grote moeite hebben de cijfers te actualiseren”. Het aantal patiënten verdubbelt nu ruwweg elke drie weken.

WHO erkende eerder eigen falen

De WHO erkende vorige week in een uitgelekt intern document dat de organisatie niet op tijd en ondeskundig heeft gereageerd op de uitbraak van ebola in West-Afrika. “Bijna iedereen” heeft gefaald, stond te lezen in het document dat in handen is van het persbureau AP. De WHO wijt dit onder andere aan haar eigen bureaucratische structuur, met gebrekkige informatievoorziening en met “politieke benoemingen” onder de verantwoordelijkheid van haar regionaal directeur voor Afrika.

De autoriteiten in Mali bevestigden gisteravond dat er in dit land een eerste dodelijk slachtoffer als gevolg van ebola is gevallen. Het gaat om een tweejarig meisje. De WHO vreest dat ebola zich in Mali kan gaan verspreiden omdat het zieke meisje donderdag een lange busreis door het land maakte. Daarbij kwam ze in aanraking met 43 mensen, onder wie tien artsen en verpleegkundigen.