‘Verrottingsstrategie tegen Gelijkekansencentrum gevoerd’

© n-va

De N-VA heeft Matthias Storme (N-VA) aangeduid als een van de bestuurders van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, een instelling die Storme heeft bestreden. ‘Een verrottingsstrategie’, vindt de SP.A. Matthias Storme noemt de kritiek merkwaardig.

jvt

Het Vlaams parlement heeft woensdag vier leden aangeduid die voor het parlement zullen zetelen in het bestuur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Oppositiepartijen SP.A en Groen betreuren dat de meerderheid geen leden van de oppositie heeft aangeduid.

Maar oppositiepartij SP.A heeft ook vragen bij de naam van Matthias Storme. ‘Hij vond het ooit nodig te verkondigen dat hij na de veroordeling van het Vlaams Blok de morele plicht had voor die partij te stemmen. Verder heeft hij ooit letterlijk gezegd dat hij het hele principe van horizontale antidiscriminatiewetten nonsens vindt’, verklaarde Bart Van Malderen (SP.A).

Het dossier tegen Vlaams Blok was samengesteld door het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, de voorloper van het Gelijkekansencentrum. De professor privaatrecht Storme moest in 2004 door zijn uitspraken het partijbestuur van de N-VA verlaten.

Door de oppositie te weren en te kiezen voor figuren die ‘het niet goed voorhebben met het centrum’ wordt volgens Van Malderen een bewuste ‘verrottingsstrategie’ gebruikt. ‘De standpunten van N-VA daarover zijn bekend. Maar dat Open VLD en CD&V hierin meegaan, kan ik niet begrijpen’, aldus Van Malderen.

N-VA-fractieleider Matthias Diependaele ontkent dat het de bedoeling zou zijn om de zaak te laten verrotten. Ook Matthias Storme vindt de reacties merkwaardig.' Ik ben over de antidiscriminatiewet zoals die nu bestaat inderdaad niet zo enthousiast', zegt hij op Radio 1. 'Maar iemand die wil dat de grondwet gewijzigd wordt, mag dan ook niet in het parlement zitten? Dat is dezelfde redenering.'

In het regeerakkoord staat dat Vlaamse regering de antidiscriminatiewet wil herevalueren.