© Ronny Van den Ackerveken

Grafzerk al verwijderd voor Allerheiligen

Treza Goossens vindt het niet gepast dat de grafzerk van haar zus op het kerkhof van Meerle (Hoogstraten) al voor Allerheiligen is verwijderd. Ze was ervan op de hoogte dat het zou gebeuren, maar had nog graag de foto willen bewaren.

ram

Om meer plaats te maken op het kerkhof in Meerle is het stadsbestuur bezig met de oudste graven te ontruimen. De nabestaanden zijn verwittigd, maar voor Treza Goossens had men beter gewacht tot na 1 november.

“Mijn zus Jeanine is op 16-jarige leeftijd verongelukt in 1970. Eind vorig jaar kregen we het bericht dat haar graf zou verdwijnen en ik had begrepen dat dat zou gebeuren na Allerheiligen. Toen ik enkele dagen geleden het graf van mijn zus wilde schoonmaken, was tot mijn grote verbazing de zerk al weggehaald. Ik had nog graag de foto van het graf willen halen en ging er van uit dat daar nog tijd voor was na Allerheiligen.”

Volgens burgemeester Tinne Rombouts (CD&V) is er sprake van een misverstand, maar heeft het stadsbestuur de juiste werkwijze gevolgd om de nabestaanden op de hoogte te brengen van de ontruimingen. “In december vorig jaar hebben de familieleden van overledenen waarvan de graven gaan verdwijnen, toelichting gekregen. Iedereen kreeg de kans om een toestemming tot ontruiming te ondertekenen. Bij de graven waarvoor nog niet getekend is, zijn bordjes gezet met de uitleg dat het graf eind dit jaar zal verwijderd worden. De wettelijke procedure schrijft voor dat we een jaar moeten wachten, maar dat is niet zo als de nabestaanden eerder hebben laten weten dat ze akkoord gaan. De meeste graven waarvan we een ondertekende toestemming hadden, zijn in het voorjaar geruimd. Door omstandigheden is dat bij de enkele resterende graven, waaronder dat van Jeanine Goossens, onlangs gebeurd.”

Wachten tot na Allerheiligen was volgens de burgemeester geen optie. “Om verwarring te vermijden, was het beter om de graven waarvoor toestemming werd gegeven, voor 1 november te ontruimen. Anders vragen nabestaanden zich af waarom er bij het graf van hun familieleden een bordje staat dat het zal verwijderd worden en bij het graf daarnaast niet. Van sommige overledenen wonen de nabestaanden verder weg en wordt het graf enkel met Allerheiligen bezocht.”

De overledenen van wie het graf ontruimd is, worden vermeld op een nieuwe muur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER