Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Zeker 25 doden bij bloedige aanval op legerpost Sinaï

Bij een aanval op een legerpost in de Sinaï zijn minstens 25 Egyptische militairen om het leven gekomen. Daarnaast viel een twintigtal gewonden, meldt persbureau AP. Omdat enkelen van de gewonden in levensgevaar verkeren vrezen de autoriteiten dat het dodental nog zal oplopen.

Volgens een hoge militair in El-Arish, waar de aanval plaatsvond, werd de legerpost beschoten met mortieren en raketwerpers. Die zouden een opslagtank vol springstof en munitie hebben geraakt. Andere bronnen melden dat een zelfmoordterrorist met een bomauto een aanslag pleegde.

In het noorden van de Sinaï-woestijn, niet ver van Israël en de Gazastrook, opereren al jaren veel moslimextremisten. Zij voeren geregeld aanvallen uit op Egyptische troepen. Vooral Ansar Beit al-Maqdis, een door Al-Qaida geïnspireerde terreurgroep heeft het vaak op militairen voorzien. Sinds de afzetting van president Mohammed Morsi vorige zomer neemt het geweld in de Sinaï toe.