Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Erdogan probeert Syrische strijders op te dringen aan Koerden in Kobani

Recep Tayyip Erdogan stelt zijn grens open om het Vrije Syrische Leger door te laten naar Kobani. Maar de strijders van de Koerdische PYD, voor wie deze versterking bedoeld is, zien de FSA-strijders liever ergens anders.

Ondertussen gaat de strijd in Kobani onverminderd door. Vandaag weer luchtaanvallen.
Ondertussen gaat de strijd in Kobani onverminderd door. Vandaag weer luchtaanvallen. Reuters / Kai Pfaffenbach

Recep Tayyip Erdogan stelt zijn grens open om het Vrije Syrische Leger door te laten naar Kobani. Maar de strijders van de Koerdische PYD, voor wie deze versterking bedoeld is, zien de FSA-strijders liever ergens anders.

Turkije steunt de strijd van het hevig gefragmenteerde Vrije Syrische Leger (FSA) in Syrië tegen het regime van president Bashar al-Assad. In sommige delen van Syrië strijden milities onder de FSA-vlag echter ook tegen Syrische Koerden. Dit maakt de hulp van naar verluidt 1.300 FSA-strijders voor de Koerdische PYD in Kobani weer saillant.

De Koerden zijn sowieso niet blij met Erdogan omdat hij weigert zijn sterke leger de grens over te sturen naar Kobani en er lang over deed voordat hij in elk geval Koerdische strijders vanuit Irak via Turks grondgebied toegang verschafte tot dat grensstadje.

Liever een tweede front

PYD-leider Saleh Moslem stelt tegenover Reuters dat er wel gesproken wordt met de FSA, maar van een akkoord “zoals benoemd door meneer Erdogan is geen sprake”. De Turkse president zei eerder vandaag dat de regering de laatste details van een doorgangsroute voor FSA-strijders bespreekt. Moslem zegt echter dat hij nog in gesprek is met commandant Abdul Jabbar al-Aqidi van de FSA over de rol die zijn leger kan spelen in de strijd tegen IS.

“Het zou veruit de voorkeur hebben als de FSA elders in Syrië een tweede front vormt tegen Islamitische Staat (IS). Als ze ons echt willen helpen, moeten hun strijders elders de strijd aanbinden, bijvoorbeeld in Tel Abyad or Jarablus.”

Moslem refereert aan twee andere grensstadjes die, net als eerder al Kobani, zijn veroverd door IS. De PYD, het tweelingbroertje van de Turkse PKK, kreeg eerder deze week al hulp van de Verenigde Staten middels het droppen van wapens boven Kobani, en dat vond Erdogan dan weer verkeerd.

‘IS gebruikt chloorgas’

De Verenigde Staten willen ondertussen een onderzoek naar vermeend chloorgasgebruik door IS. John Kerry laat weten dat beschuldigingen hierover door bronnen bij de Iraakse autoriteiten vandaag “uitermate serieus” genomen moeten worden. Het gas zou gebruikt zijn in gevechten tussen IS en Iraakse veiligheidstroepen vorige maand plaats ten noorden van Bagdad.