Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Poetin: we hebben Janoekovitsj inderdaad geholpen te vluchten

Poetin vandaag tijdens een meeting met Russische experts. De Valdai International Discussion Club is een internationaal forum dat focust op Rusland.
Poetin vandaag tijdens een meeting met Russische experts. De Valdai International Discussion Club is een internationaal forum dat focust op Rusland.

De Russische president Poetin heeft gezegd dat Rusland de voormalige Oekraïense president Janoekovitjs heeft geholpen te vluchten, zo meldt persbureau Reuters.

Janoekovitsj werd in februari afgezet na grootschalige demonstraties in Kiev en vluchtte toen naar Rusland. Tijdens een ontmoeting met wetenschappers in Sotsji zei Poetin:

“Ik zeg het openlijk. Hij vroeg of hij naar Rusland kon komen. En dat kon.”

Janoekovitsj hield in het begin steeds vol dat hij de rechtmatige president was en dat hij zeker zou terugkeren naar Oekraïne. Rusland op zijn beurt heeft steeds gezegd dat het niets te maken heeft gehad met de revolutie en de daarop volgende strijd in het oosten van Oekraïne.

VS is geen dreiging voor Rusland

Tijdens dezelfde bijeenkomst zei Poetin ook nog dat de VS geen “bedreiging” zijn voor Rusland, al vindt hij het Amerikaans beleid wel schadelijk:

“Ik denk dat het politiek beleid van de regering schadelijk is en ingaat tegen onze belangen, waardoor het ons vertrouwen in de VS schaadt.”

Poetin wilde niet ingaan op welk specifiek beleid hij dan doelde.