Geen files meer naar Brussel

Door het internet zie je steeds meer bedrijfjes ontstaan die zeer creatief zijn in het bedenken van allerlei diensten. Niet alleen in het vinden van overnachters voor lege kamers in huizen, ook voor lege plaatsen in auto’s vinden ze kandidaten. Carpooling is echt op weg om onze levens te veranderen. Vroeger kon je via Taxistop een rit regelen en dan kon je onder een bord met een grote T wachten op een vriendelijke chauffeur. Zo ging het toch ongeveer. Het succes bleef beperkt. Vandaag kan je veel beter afspraken maken om met iemand mee te rijden, via internet. Mijn dochter is zo onlangs naar Parijs gereisd.

Roland Duchâtelet

Als je ziet hoeveel auto’s er vandaag dagelijks richting Brussel rijden met één persoon in, dan lijkt het voor de hand te liggen dat die chauffeurs straks in plaats van naar elkaar te kijken ook met elkaar afspreken. In de toekomst zullen er minder auto’s met méér personen in naar de hoofdstad rijden. We zullen dan ook geen files meer hebben. Wat een geluk dat we geen bijkomende rijstrook op de ring rond Brussel hebben aangelegd. Want over 10 jaar wordt die compleet overbodig.

Naast het carpoolen naar het werk zullen er immers steeds meer mensen werken in de buurt van waar ze wonen. Tel met mij even op hoeveel werknemers dagelijks naar de hoofdstad rijden om achter hun bureau voor hun computer te gaan zitten, daar ook wat telefoneren en tussenin met de collega’s een koffie drinken of een sandwich gaan eten, en daarna weer naar huis gaan? 66 214, tel ik er. Of hebben jullie een ander getal? Want officiële cijfers zijn er niet.

Als eenderde daarvan niet meer naar Brussel hoeft te komen, of tweederde maar de helft van de tijd, dan is het fileprobleem op de ring ook opgelost, zonder carpooling. Bedrijven, maar ook de overheden, zullen steeds meer toelaten dat werknemers thuis of korter bij huis werken. Voor veel werknemers is het immers niet meer nodig om dagelijks naar Brussel te reizen, voorwaarde is wel dat iedereen de nieuwe communicatie-technologieën omarmt.

Roland Duchâtelet, ondernemer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer