Direct naar artikelinhoud

'Vrije Syrische Leger gaat vechten in Kobani'

De Turkse president Tayyip Recep Erdogan zegt dat er overeenstemming is bereikt om 1.300 stijders van het Vrije Syrische Leger (FSA) naar Kobani te sturen om daar te vechten tegen Islamitische Staat. De Koerdische strijders van de PYD ontkennen dit.

Een strijder van het Vrije Syrische Leger vuurt zijn wapen af in Aleppo, Noord-Syrië.

Volgens de vicevoorzitter van de PYD is er contact geweest met de FSA, maar is er nog geen sprake van een overeenkomst. Salem Muslim spreekt hiermee de uitspraken van Erdogan tegen.

Donderdag maakte de Turkse president al bekend dat Turkije overeenstemming heeft bereikt om 200 Iraakse Koerden over zijn grondgebied naar Kobani te laten reizen.

Het parlement in Iraaks Koerdistan ging woensdag akkoord met het sturen van strijders, de zogenoemde peshmerga's, naar Kobani.

Twitter bericht wordt geladen...

Gevoelig

Kobani wordt al meer dan een maand belegerd door IS en is omsingeld. Hulp aan de Koerden ligt gevoelig in Turkije. In Kobani strijden Syrische Koerden van de PYD. Die partij wordt in Ankara gezien als een 'filiaal' van de PKK, de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij die in het zuidoosten ruim 30 jaar tegen het Turkse leger vocht. Met Iraakse Koerden heeft Turkije een veel betere verhouding.

Een strijder van het Vrije Syrische leger rust uit in Handarat, ten noorden van Aleppo.
Een strijder van het Vrije Syrische Leger poseert met wapen in Saif Al Dawla.