Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Zweden stopt bijna geheel met zoektocht naar duikboot

De autoriteiten in Zweden zijn gestopt met zoeken naar een duikboot die zich al dan niet in de Oostzee bij hoofdstad Stockholm zou bevinden. Vrijdag begon het land een grote zoektocht na serieuze berichten over buitenlandse activiteit in Zweedse wateren.

Een Zweedse mijnenveger patrouilleert op het water rond Stockholm.
Een Zweedse mijnenveger patrouilleert op het water rond Stockholm. Foto Reuters/ Marko Savala

De autoriteiten in Zweden zijn bijna geheel gestopt met zoeken naar een duikboot die zich al dan niet in de Oostzee bij hoofdstad Stockholm zou bevinden. Maar dat er de afgelopen week geen boot is gevonden, betekent niet dat er geen was. De marine heeft gezegd dat er “minstens één” onbekende boot in Zweedse wateren heeft gevaren.

“We schatten dat het er minstens een was, als we kijken naar de beelden waartoe we nu beschikking hebben”, zei schout-bij-nacht Anders Grenstad volgens persbureau AFP. Het kon in plaats van een duikboot ook een klein bootje zijn geweest.

Er blijven nog enkele grondtroepen betrokken, maar op het water zelf wordt niet meer gezocht.

Wat er nu precies is gebeurd, is nog steeds niet duidelijk. Vorige week vrijdag werd er een zoektocht gestart naar aanleiding van berichten van een volgens Defensiewoordvoerders betrouwbare bron. Welke is niet duidelijk geworden. Volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet waren er via een noodkanaal radioberichten opgevangen over een onderzeeboot in nood, iets wat door het Zweedse ministerie van Defensie niet is bevestigd. Dinsdag meldden woordvoerders van het ministerie dat er in totaal vijf betrouwbare berichten waren binnengekomen van burgers. Ook verscheen er een wazige foto die daarop zou duiden.

De operatie was volgens persbureau AP de grootste anti-onderzeëeroperatie sinds het einde van de Sovjet-Unie in 1990. Het land heeft niemand officieel de schuld gegeven van de veronderstelde schending van de territoriale integriteit, ook al gingen de verdenkingen richting Rusland.

Koude Oorlog

Het mysterieuze incident deed meteen denken aan de Koude Oorlog, toen het Zweedse leger geregeld uitrukte om te zoeken naar onderzeeërs van de Sovjet-Unie die zich in Zweedse wateren zouden hebben begeven. Vorige maand ontbood de regering in Stockholm de Russische ambassadeur omdat een Russisch gevechtsvliegtuig het Zweedse luchtruim zou hebben geschonden.

Lees ook in NRC Handelsblad: Wat doen die onderzeeërs daar? Vijf vragen (€).