Specialisten voorzichtiger uit angst voor schadeclaim

© Shutterstock

Specialisten in ons land passen hun behandelingen aan uit schrik voor schadeclaims, zo blijkt uit onderzoek van de UHasselt bij 506 arts-specialisten.

dka

Patiënten of familie die vinden dat een arts-specialist een fout heeft gemaakt, kunnen sinds 2010 niet alleen een klacht indienen bij de rechtbank. Ze kunnen ook een schadevergoeding vragen bij het Fonds Medische Ongevallen, zelfs als de fout nog niet bewezen is. Die wet Medische Ongevallen zorgt blijkbaar voor veel gepieker bij de artsen.

Nog opvallend is dat één op de zeven artsen in de enquête aangeeft meer defensief te handelen als gevolg van de nieuwe wetgeving. Ze zijn voorzichtiger, nemen minder risico’s tijdens behandelingen en behandelen ook liever niet te veel patiënten met een ziekte waarbij het risico op complicaties groot is.

De specialisten twijfelen ook meer aan hun eigen behandeling en stellen vaker een extra onderzoek voor of verwijzen door voor een tweede opinie. Positief is dan weer dat een op de vijf ondervraagde artsen naar aanleiding van de wet opener communiceert wanneer een medisch ongeval zich voordoet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen