© Photo News

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Anderlecht geeft stuntzege tegen Arsenal in blessuretijd uit handen

Anderlecht heeft in de Champions League tegen Arsenal een zekere zege nog in de slotminuten weggegeven. Andy Najar had de Brusselaars in de tweede helft verdiend op voorsprong gekopt, maar Anderlecht slikte in de slotminuten nog twee onverdiende tegentreffers. De Belgische landskampioen blijft verweesd achter met 1 op 9. Dortmund en Arsenal lijken op weg naar de kwalificatie, Anderlecht moet tegen Galatasaray gaan knokken voor de derde plaats.

dmm

?Besnik Hasi gooide na de mindere prestatie op KV Mechelen zoals verwacht zijn elftal om. Topspitsen uit vorm Suarez en Mitrovic werden naar de bank verwezen, de kwieke Cyriac kreeg zijn kans als enige diepe aanvaller. Hij kreeg Najar en Conté mee in steun op de flanken. Op het middenveld stond de driehoek waar iedereen om stond te schreeuwen: Defour - Tielemans - Praet. Centraal achterin depanneerde Deschacht naast Mbemba. Vanden Borre en Acheampong bezetten de backs.

En die opstelling bleek een schot in de roos. Het door blessures geplaagde Arsenal - zonder onder andere Özil, Walcott, en Giroud - bleek helemaal niet van hetzelfde niveau als de Duitse pletwals Borussia Dortmund die enkele weken geleden door het Constant Vanden Stockstadion denderde. En dus bleek een gretig Anderlecht vanaf het eerste fluitsignaal de evenknie van de Engelse topclub. Vooral Tielemans, Praet en Najar stalen de show met enkele knappe dribbels en passes.

De eerste helft was meer dan vermakelijk, maar echt doelrijpe kansen konden we voor de pauze niet noteren. Die werden gereserveerd voor de tweede helft.

De Brusselaars roken steeds meer hun kans en trokken, aangevoerd door een enthousiast thuispubliek, richting het doel van Arsenal-goalie Damian Martinez. Die gedurfde aanvalslust werd uiteindelijk beloond in de 71ste minuut. Andy Najar kopte een prachtige voorzet van Praet onhoudbaar voorbij Martinez: 1-0 en een onverhoopte, maar verdiende voorsprong voor paars-wit.

Anderlecht kreeg vleugels en had de match in de tien dolle minuten daarna dood moeten maken. Vanden Borre zag een afzwaaier op de kruising belanden, Suarez miste helemaal alleen voor doel zijn controle en Defour stuitte op de vuisten van Martinez. Dure missers die Anderlecht in de ultieme slotfase bijzonder zuur zouden opbreken. In de 88ste minuut trapte Gibbs een voorzet van Ramsey gekruist voorbij Proto: 1-1. Een zegezeker Anderlecht was compleet de pedalen kwijt en slikte amper twee minuten later zelfs de 1-2: Lukas Podolski knalde de bal van dichtbij loeihard in het dak van het doel. Alweer een lesje in efficiëntie voor een Belgische ploeg op het Europese toneel. Het blijft helaas een steeds terugkerend verhaal.

De Belgische landskampioen blijft verweesd achter met 1 op 9. Het deelt de derde plaats met Galatasaray, dat een stevige pandoering (0-4) kreeg van leider Borussia Dortmund. De Duitsers staan stevig aan de leiding met 9 op 9. Arsenal heeft nu 6 punten. Over twee weken trekt Anderlecht naar Londen voor de terugmatch.

Hoogtepunten

03’ Oef, daar was bijna de 0-1! Alexis Sanchez draait Acheampong dol op rechts en zet voor naar het penaltypunt, waar Cazorla zijn schot volledig mist. Zijn bal gaat hoog en ongevaarlijk over de achterlijn.

12’ Conté gaat door op links en legt terug naar Praet centraal. Diens schot wordt afgeblokt en makkelijk geplukt door keeper Martinez.

23’ Een vrije trap van Cazorla vanop links is perfect getrapt, Proto kan bijna niet bij de bal maar kan toch wegboksen.

26’ Dennis Praet krijgt de bal na een afvallende corner, maar de jongeling knalt de bal hoog over het doel.

36’ Cazorla mag een zoveelste corner trappen. Aan de eerste paal staat vuurtoren Mertesacker, maar de Duitser kopt de bal over en naast.

38’ Anderlecht combineert goed en houdt het spel goed breed. Tielemans stuurt Praet in de zestien, Martinez moet gepast uitkomen en duwt de bal in corner. Die levert niets op.

49’ Conté krijgt een goede kans in de zestien, maar zijn gevaarlijk schot wordt nog net afgeblokt. Aan de overkant kan Proto de bal van dichtbij redden na een kopbal. Twee gevaarlijke standjes kort na elkaar.

57’ Cyriac schiet hard en laag, maar de Engelse keeper kan makkelijk klemmen. Het is de eerste echte redding van de keeper deze avond.

55’ Sanchez bereikt Ramsey, maar het schot van de Welshman kan beter en gaat net naast de paal van Proto.

63’ De achtste poging van Anderlecht komt er via Praet, maar die mist zijn schot en trapt over de lat. Aan de overkant kan Proto de bal nog net redden na een schot van Sanchez.

71’ Het is zover! Andy Najar kopt de 1-0 tegen de netten op voorzet van Praet!

75’ Bij Arsenal twee wissels. Welbeck en Flamini gaan naar de kant voor Joel Campbell en Oxlaide-Chamberlain. Kunnen zij de Gunners helpen?

79’ Ow ow ow. Anderlecht en vooral Anthony Vanden Borre laat de 2-0 liggen. Via Najar en Praet komt Vanden Borre aan de bal in de zestien, maar zijn half boogballetje strandt zowaar op de kruising!

80’ De vrije trap van Sanchez gaat nét naast de paal en likt het zijnet. Anderlecht ontsnapt en haalt opgelucht adem.

82’ Een eerste wissel bij Anderlecht. Cyriac krijgt een staande ovatie na een goede wedstrijd, in zijn plaats komt Suarez!

82’ Wenger gooit al zijn troeven op tafel. Hij haalt middenvelder Wilshere naar de kant voor Podolski

84’ Opnieuw bijna de 2-0! Najar legt terug op Defour, maar Martinez komt gepast tussen met de vuisten! Het is pompen of verzuipen voor Arsenal, maar Anderlecht mag de wedstrijd niet vergeten dood te doen.

87’ Opnieuw een wissel bij Anderlecht. Een sterk spelende Praet wordt toch enigszins verrassend gewisseld voor jong talent Dendoncker.

88’ Het zat er toch aan te komen als je de kansen niet afwerkt. Op een verloren voorzet van Ramsey trapt Gibbs alsnog gekruist de 1-1 tegen de touwen. Opnieuw een koude douche voor Anderlecht.

91’ Arsenal speelt door na een vermeend handspel, Podolski krijgt in de kleine rechthoek de bal en trapt van dichtbij hoog in doel: 1-2.

Anderlecht KO: ‘Dat we dit nog weggeven...’

© BELGA

Anderlecht heeft woensdagavond een Champions League-zege tegen Arsenal in extremis laten liggen. De Brusselaars stonden tot de 89e minuut 1-0 voor en zagen toen de Londenaars twee keer scoren. Diepe rouw in het Astridpark.

Trainer Besnik Hasi stak zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. ‘Als je verliest tegen een ploeg die beter is, heb ik er geen problemen mee. Maar dat was vandaag niet het geval. Ons tactisch plan klopte perfect. De eerste helft hebben we geen enkele kans weggegeven. Na de rust gingen we op het perfecte moment in de tegenaanval. Ons vertrouwen groeide en we scoorden ook. Toen hadden we de match altijd dood moeten maken. Dat gebeurde helaas niet. Ik verving Cyriac omdat hij doodop was. Als Suarez vervolgens scoort, spreekt iedereen over een fantastische wissel...’

Dennis Praet reageerde na de wedstrijd diep teleurgesteld voor de camera’s van televisiezender 2BE. ‘Ik weet niet hoe het kan gebeuren dat dit nog fout loopt. Misschien omdat we eventjes niet helemaal geconcentreerd waren. Het is gewoon ongelooflijk, want we lopen de hele match te knokken voor die 1-0 voorsprong, en dan gebeurt zoiets’, aldus de jonge nummer tien van Anderlecht. ‘We hadden kansen genoeg om 3-0 te maken, dat maakt het extra zuur.’

‘Dit is bijzonder zuur’, slikte Steven Defour de ontgoocheling weg. ‘Tot de 88ste minuut speelden we de perfecte match, stonden we ook goed. Dat we het dan in vier minuten weggeven is bijzonder zuur. We hadden het voordoen ook al moeten afmaken. Dat is het verschil tussen ons en Arsenal. Ook tegen Galatasaray vergaten we de wedstrijd dood te maken.’

Ook Andy Najar, die met een kopbal de 1-0 scoorde, baalde als een stekker. ‘Ik ben heel teleurgesteld, maar dit is voetbal. Zeker in Europa moet je er een hele match staan en 90 minuten geconcentreerd blijven’, aldus de Hondurees. ‘Als middenvelder had de trainer mij gevraagd om vandaag veel te infiltreren in het strafschopgebied, en bij mijn goal stond ik dus op de goede plek.’

Olivier Deschacht speelde woensdag tegen Arsenal al zijn 33e Champions League-match voor Anderlecht, een clubrecord. Toch werd het een avond in mineur voor de hoogblonde linksachter. 'We hadden hier vanavond een fantastische zaak kunnen doen om goed in onze poule mee te draaien, maar hebben het laten liggen', zei Deschacht, die zichtbaar aangeslagen de pers te woord stond.

'Met vier punten doe je straks voluit mee in de strijd om de Europese overwintering. Dan krijg je de kans om een droom waar te maken... Het doet erg veel pijn. We leren hier nog maar eens dat je in een Europese match geen 99 procent moet zijn, maar 100 procent.'

Anderlecht speelde een straffe partij tegen Arsenal, en zou de zege niet gestolen hebben. Doet dat dan extra veel pijn? 'Ja. We hadden genoeg kansen om 2-0 of 3-0 te maken. Alles ging perfect tot de 89e minuut. Hopelijk blijft het nu niet te lang hangen, want zondag is er al de belangrijke topper tegen Standard. We moeten dit even verteren, maar tegen zondag om 17u59 moet het verteerd zijn.'

Cyriac: 'Dit doet pijn'

Flamini: 'Lekker om zo te winnen'

Wenger: ‘Veel respect voor Belgisch voetbal’

© Photo News

Arsenal kwam woensdagavond met de schrik vrij op het veld van Anderlecht. Pas in de slotminuten bogen de Gunners een 1-0-achterstand om in een 1-2-overwinning. Arsenal-trainer Arsène Wenger besefte dat het slechter af had kunnen lopen voor zijn team.

Wenger vierde vandaag zijn 65ste verjaardag in het Constant Vanden Stock-stadion met een ‘lucky’ zege. ‘De invallers maakten het verschil’, analyseerde de Franse coach van Arsenal. ‘Uit ervaring weet ik dat in de laatste vijf minuten van een Champions League-wedstrijd de zenuwen een rol beginnen spelen. We moesten daar geraken zonder een tweede goal te incasseren. Het werd een dubbeltje op zijn kant, maar die rolde uiteindelijk goed voor ons.’

Wenger was achteraf onder de indruk van de Belgische landskampioen. ‘In de eerste helft hadden we de match onder controle, maar slaagden er niet in om kansen te creëren. Dat had ook veel te maken met de sterke Anderlecht-verdediging. In de tweede helft waren we kwetsbaar. Ik heb veel respect voor het Belgisch voetbal. Vandaag bleek alweer dat het uitstekende voetballers voort kan brengen. En dan te denken dat al zoveel fantastische Belgische spelers naar het buitenland trokken. Ze doen fantastisch werk in de jeugdacademie’, gaf Wenger enkele mooie complimenten.

Binnen twee weken staat de return in Londen op het programma. ‘Als we die match kunnen winnen, zijn we bijna gekwalificeerd. Vervolgens spelen we tegen Dortmund en dan zien we wel weer.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Champions League