Nieuwe arrestatie in zaak Bende van Nijvel

© BELGA

Michel L., een ex-voorman van het extreem-rechtse Westland New Post is woensdag opgepakt voor verhoor.

Mark Eeckhaut

In een documentaire de RTBF woensdagavond wijdt aan de Bende van Nijvel, zegt de extreemrechtse gangster Eric Lammers dat hij in de jaren tachtig warenhuizen heeft verkend die later door de bende zijn overvallen. Dat deed hij als lid van de extreemrechtse groepering Westland New Post (WNP). Een van de leiders van die organisatie werd woensdag gearresteerd: Michel L., die verantwoordelijk was voor de ideologische vorming van de militanten.

Michel L. werd in het verleden al verhoord als getuige, maar ditmaal gebeurt dat als verdachte. Er werd ook een huiszoeking uitgevoerd bij de man. In eerste instantie blijft hij 24 uur in de cel, waarna onderzoeksrechter Martine Michel, die de Bende van Nijvel alsnog probeert te ontmaskeren, moet oordelen of er voldoende redenen zijn om hem langer in de cel te houden.

Jaren geleden hebben onderzoekers bij WNP effectief plannen van warenhuizen teruggevonden, maar niet van de warenhuizen die door de Bende van Nijvel zijn overvallen. Onder meer daarom en bij gebrek aan andere bewijzen werd het spoor naar de organisatie afgesloten.

Devoir d’ Enquête wordt woensdagavond om 20.15 uur uitgezonden op de RTBF.

Bende van Nijvel: nieuwe verdachte

Het gerecht van Luik heeft een nieuwe verdachte opgepakt in het onderzoek naar de Bende van Nijvel: Michel Libert, één van de topmannen van Westland New Post, een extreem-rechtse groep uit de jaren 80. De speurders vermoeden dat de groep de warenhuizen verkende waar de Bende van Nijvel later haar aanslagen pleegde.

Libert is in het verleden al verhoord als getuige, maar nu is hij een verdachte. De onderzoeksrechter beslist vandaag of hij in de cel blijft.