PS laat voorzitterschap commissie Sociale Zaken schieten voor Infrastructuur

Jacqueline Galant.© BELGA

N-VA, PS en Open Vld hebben in de Kamer geschoven met het voorzitterschap van enkele commissies, nu de meerderheid definitief in het zadel zit. Opvallend is dat de PS het voorzitterschap van de commissie Sociale Zaken laat vallen om zo de leiding te kunnen nemen over de commissie Infrastructuur, waar MR-minister Jacqueline Galant ongetwijfeld vaak present zal moeten tekenen.

sdv

Begin juli kwamen de partijen in de Kamer tot een voorlopige verdeling van de verschillende commissies. Met Patrick Dewael als tijdelijk voorzitter van de Kamer kreeg Open VLD toen geen commissie toegewezen. Traditiegetrouw zat hij als Kamervoorzitter wel de commissie Grondwetsherziening voor. Nu N-VA’er Siegfried Bracke de voorzittershamer heeft overgenomen, komt die bij hem terecht.

N-VA verliest zo wel de leiding over de commissie Infrastructuur, die naar de PS gaat. Al dan niet toevallig een commissie waar MR-minister Galant geregeld vragen zal krijgen. Open VLD krijgt daardoor Sociale Zaken in handen, waar de eigen minister Maggie De Block geregeld zal mogen opdraven.

In de overige commissies blijft de voorzittershamer waar hij zat.