Zo blijven groenten en fruit langer vers

© Shutterstock

Je legt je winkelkar vol groente en fruit, haast je naar huis en propt alles in de koelkast. Maar na enkele dagen ziet je koopwaar er verschrompeld uit of - erger nog - begint het een en ander te rotten. Dat betekent dat je het eten niet goed hebt bewaard. Experts, verbonden aan de Washington State en de Purdue University, leggen in de krant 'The Washington Post' uit hoe je verse voeding langer fris houdt.

vwh

Look

Look bewaar je het best op kamertemperatuur in een open bakje zodat luchtcirculatie mogelijk is. Verwijder de papierachtige schil niet voor je de look klaarmaakt. Bewaren kan perfect naast uien.

Uien

Zoek een ongebruikte panty en bewaar er je uien in. Maak een knoop na elke ui zodat de volgende niet naar beneden zakt. Bewaar op kamertemperatuur in een - bij voorkeur - donkere ruimte. Dit voorkomt dat uien bitter worden. Leg ze nooit in de koelkast: de vochtigheid en koude temperatuur maakt ze papperig.

Aardappelen

Bewaar aardappelen op een donkere en koele plaats, maar niet in de koelkast. De koude, vochtige lucht zet zetmeel om in suikers en dat kan de smaak en textuur beïnvloeden. Bewaar ze in een papieren zak zodat de aardappelen kunnen ademen. En hou ze uit de buurt van uien of fruit zoals appels die ethyleengas uitstralen. Dat doet de aardappelen ontkiemen.

Asperges

Knip een dikke centimeter van de stengels en plaats deze losjes in een plastic zak. Plaats in een glas of bokaal met water op de bodem. Op deze manier blijven de asperges een viertal dagen vers. Snijd voor gebruik opnieuw een stuk van de onderkant van de stengel.

Wortels

Snijd de groene kruin van de wortels: deze trekken het vocht uit de groenten en maken ze sneller slap. Ongeschilde wortels kunnen worden gekoeld in een open koelzak in de groentenlade en blijven zo ongeveer twee weken vers.

Spruitjes

Losse spruiten gekocht? Bewaar ze dan ongewassen in een koelzak in de groentenlade. Snijd de buitenste bladeren eraf voor het koken en onthoud: hoe langer je spruiten bewaart, hoe sterker hun smaak.

Komkommers

Komkommers hebben het niet graag koud. Volgens onderzoekers aan de University of California leiden temperaturen onder de tien graden tot een snellere bederving. Wil je ze toch koel houden, beperk de koude kuur dan tot drie dagen. Komkommers zijn ook gevoelig voor ethyleengas. Hou ze weg van bananen, meloenen en tomaten.

Selder

Om selder zo krokant mogelijk te houden, bewaar je de groente het best in de koelkast. Wikkel de stengels strak in aluminiumfolie zodat het geproduceerde ethyleengas kan ontsnappen. Wikkel na elk gebruik opnieuw in aluminiumfolie.

Tomaten

Bewaar tomaten nooit in de koelkast. Volgens de Amerikaanse expert Craig LeHoullier breekt de kou hun celstructuur af, waardoor ze papperig worden. Zodra tomaten rijpen bij kamertemperatuur, kan je ze eten. Of vries ze op dat moment in om later in de keuken te gebruiken.

Bananen

Hoe schattig een tros bananen er ook uitziet: maak elke vrucht los. Wikkel elke stengel in plastic folie. Dat zal de uitstoot van ethyleengas verminderen en ervoor zorgen dat de bananen langzamer rijpen. Zodra de bananen rijp genoeg lijken, kan je ze in de koelkast leggen. De kou zal verdere rijping tegengaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer