Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Blauwzuurgas vrij bij brand in Kampen - hoeveelheid niet schadelijk

Het luchtalarm in Kampen ging af om de inwoners te waarschuwen voor de rook die over de stad trok.
Het luchtalarm in Kampen ging af om de inwoners te waarschuwen voor de rook die over de stad trok. Foto ANP/Ginopress

Bij een metaalschroothandel op een industrieterrein in Kampen heeft vanochtend een grote brand gewoed. Daarbij is giftig blauwzuurgas vrijgekomen, maar in hoeveelheden die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoewel de brand rond 13.00 uur onder controle was, gaan de bluswerkzaamheden nog de hele dag duren, meldt de gemeente Kampen.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio IJsselland zegt tegenover persbureau Novum dat er ‘kleine hoeveelheden’ van het blauwzuurgas zijn vrijgekomen. Politie en brandweer adviseren inwoners van de stad wel om uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Twitter avatar VRIJsselland VR IJsselland Brand #Kampen Blijf uit de rook, sluit ramen en deuren, schakel ventilatie uit en help anderen om uit de rook te blijven.”

De hoeveelheid blauwzuurgas die is vrijgekomen vormt geen gevaar voor de volksgezondheid. Het gaat om een “lichte overschrijding van de gezondheidswaarde”, zei burgemeester Bort Koelewijn op een persconferentie. Bij langdurige blootstelling kunnen er gezondheidsklachten optreden. Het effectgebied strekt zich ongeveer driehonderd meter uit. Mensen die in het gebied werken hebben het advies gekregen het werk voorlopig stil te leggen. Scholen in de omgeving van de brandhaard hebben hun leerlingen vrij gegeven.

De brand bij schroothandel Regelink op industrieterrein Haatlandhaven brak rond 09.00 uur uit. De rookpluim was van grote afstand te zien en in de omgeving werd stankoverlast gemeld. Het luchtalarm is afgegaan en er is een NL-Alert verstuurd. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt bij de brand.