Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Europees Parlement keurt nieuwe Europese Commissie goed

Het Europees Parlement heeft de nieuwe Europese Commissie goedgekeurd. Voorzitter Jean-Claude Juncker en zijn 27 eurocommissarissen kreeg tijdens een plenaire vergadering van het parlement in Straatsburg steun van 423 van de 751 parlementariërs. 209 stemden tegen, 67 onthielden zich van stemming.

Juncker tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement in Straatsburger, eerder vandaag. Met naast hem oud-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.
Juncker tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement in Straatsburger, eerder vandaag. Met naast hem oud-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Foto AP/Christian Lutz

Het Europees Parlement heeft de nieuwe Europese Commissie van Jean-Claude Juncker goedgekeurd. Hij en zijn 27 eurocommissarissen, onder wie Frans Timmermans, kregen tijdens een plenaire vergadering in Straatsburg steun van 423 van de 751 parlementariërs.

De Luxemburgse oud-premier was al verzekerd van de steun de twee grootste fracties in het parlement; de centrumrechtse Europese Volkspartij en de sociaal-democraten. Ook de liberalen stemden voor. De Conservatieven onthielden zich van stemming. Groenen, klein links, eurosceptici en rechts-populisten stemden tegen. In totaal stemden 209 parlementariërs tegen en onthielden 67 zich van stemming.

Ruzie in de coalitie

Juncker moest eerder deze maand een aantal portefeuilles in de Commissie herschikken, na kritiek van het Parlement. De Sloveense ex-premier Alenka Bratusek werd door Europarlementariërs afgewezen. Dat hij alleen haar hoefde te vervangen was een meevaller. Even leek het erop dat een parlementaire tweestrijd tussen christen-democraten en de sociaal-democraten Juncker’s hele commissie bedreigde.

De sociaal-democraten waren niet te spreken over de Spanjaard Miguel Arias Cañete, de Klimaatcommissaris wiens familie belangen heeft in de olie-industrie. De christen-democraten zworen daarna wraak, schreef correspondent in Brussel Stéphane Alonso (€).

Kom aan ‘onze’ Cañete en wij pakken ‘jullie’ socialist Pierre Moscovici (Economische Zaken). De ‘grote coalitie’ kraakte.

Na intensief overleg van Juncker en diens nieuwe rechterhand Timmermans, werd een crisis afgewend. Alonso:

Cañete mag aanblijven, maar moet van de sociaal-democraten rapporteren aan Timmermans, een van de zeven leden van het kernteam rondom Juncker. Timmermans krijgt naast Fundamentele Rechten en Betere Regelgeving zodoende ook de portefeuille Duurzaamheid. Cañete moet zijn klimaatportefeuille dus delen.