Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Omstreden steun voor Groningse ziekenhuizen

Het Provinciehuis van Groningen.
Het Provinciehuis van Groningen. Foto ANP/Koen Suyk

De provincie Groningen schiet ziekenhuizen uit Delfzijl en Winschoten (de Ommelander Ziekenhuisgroep) met 10 miljoen euro te hulp. De steun is nodig omdat de organisatie zijn financiële problemen niet zelfstandig op kan lossen. Zorgverzekeraars hebben een omzetgarantie gegeven voor de komende tien jaar, een unicum.

De reddingsoperatie heeft het Martini Ziekenhuis uit Groningen ertoe aangezet een klacht in te dienen bij de mededingingsautoriteiten. Als “buurman en concurrent” wil het Martini weten of hier sprake is van marktverstoring. De Autoriteit Consument & Markt (ACM, de nieuwe naam van de NMa) zal dit moeten uitzoeken.

Gezamenlijke oplossing

Niet eerder maakten zoveel betrokken partijen zich sterk voor een gezamenlijke oplossing voor de ziekenhuiszorg in een regio. De kapitaalinjectie aan de Ommelander Ziekenhuis Groep is onderdeel van een gezamenlijke hulpactie waarbij het ziekenhuis (1.000 werknemers, 100 miljoen omzet) wordt ingelijfd door het Universitair Medisch Centrum Groningen. De medisch specialisten verlaten hun maatschap en komen in loondienst. De vestigingen in Winschoten en Delfzijl gaan dicht, in Scheemda zal een nieuwe locatie worden gebouwd. Met deze investering is een bedrag van 100 miljoen euro gemoeid.

Daarmee wordt in Groningen geschiedenis geschreven als het gaat om marktwerking in de zorg. Academisch ziekenhuis UMCG, medisch specialisten, zorgverzekeraars, gemeentelijke en provinciale bestuurders leveren ieder hun aandeel in de redding van de Ommelander Ziekenhuisgroep (OZG).

Een miljoenenverlies

“Ik ben heel blij dat we deze constructie hebben gevonden”, glundert PvdA-gedeputeerde William Moorlag. Het financieel zwakke streekziekenhuis leed miljoenenverliezen. Dat heeft zijn incasseringsvermogen uitgeput. De solvabiliteit is één van de laagste van alle ziekenhuizen van Nederland.

VVD-Kamerlid Arno Rutte typeert de deal in Groningen als “een kunststukje”. Het was, zegt hij, “een ingewikkelde puzzel die is opgelost.”

“Ik begrijp de regionale noodzaak om het streekziekenhuis te steunen en goede zorg te garanderen, maar tegelijkertijd ben ik zeer benieuwd wat de ACM hiervan vindt. Wat betekent dit voor de concurrentieverhoudingen?”

Lees vanmiddag meer in NRC Handelsblad.