Direct naar artikelinhoud

Iraanse tv beschuldigt Turkije van dood journaliste

De Libanees-Amerikaanse journaliste Serena Shim kwam zondag om het leven bij een auto-ongeluk aan de Turks-Syrische grens, niet ver van de belegerde Syrische stad Kobani. Haar werkgever, het Iraanse Press TV, verdenkt Turkije ervan schuldig te zijn aan haar dood. Shim zou kort daarvoor verslag hebben gedaan van Turkse vrachtwagens die de grens overstaken om hulpgoederen te leveren aan IS (zie video onderaan).

Serena Shim in een van haar laatste reportages.

Shim was een van de honderden internationale journalisten die zijn neergestreken langs de Turkse grens om verslag te doen van de strijd om Kobani. De Koerdische stad in het noorden van Syrië is al weken inzet van hevige gevechten tussen strijders van IS en de Koerdische inwoners.

Gouverneur Izzettin Kucuk van de Turkse provincie Sanliurfa, waar het ongeluk plaatsvond, spreekt de aantijgingen tegen. Hij kondigde een onderzoek aan. 'Turkije is een democratische rechtsstaat. Deze verdachtmakingen zijn bezijden de waarheid. Het zijn pogingen om Turkije in een kwaad daglicht te stellen.'

Zeer verdacht
Chef van Press TV Hamid Reza Emadi zei de zaak voor de rechter te willen brengen. 'Haar dood is zeer verdacht. Het is waarschijnlijk het gevolg van haar kritische verslagen over het Turkse en Saoedische vluchtelingenbeleid.' Volgens Emadi had Shim twee dagen voor het ongeluk bij haar baas geklaagd over Turkse autoriteiten die haar lastigvielen. Ze zou door Turkse agenten voor spion zijn uitgemaakt.

Dit zijn pogingen om Turkije in een kwaad daglicht te stellen
Gouverneur Izzettin Kucuk

Press TV is het Engelstalige nieuwskanaal van de Iraanse nieuwsorganisatie Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB). IRIB is een staatsbedrijf maar opereert officieel onafhankelijk van de Iraanse overheid. De baas van IRIB wordt aangewezen door ayatollah Ali Khamenei, de geestelijk leider van Iran.

Geruchten over Turkije
Turkije wordt internationaal geprezen voor de ruimhartige opvang van meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen. Velen van hen zijn gevlucht voor het geweld van IS. Maar ondanks ontkenningen daarover van Turkse zijde, blijven geruchten de kop opsteken dat Turkije de activiteiten van IS oogluikend toestaat of zelfs ondersteunt.

Het Syrische conflict heeft de banden tussen Turkije en het shiitische Iran geen goed gedaan. Het overwegend soennitische Turkije wil af van de shiitische Syrische dictator Assad, maar staat onder druk van het Westen om de soennitische terreurbeweging IS aan te pakken. IS is echter in gevecht met de Koerden, die op hun beurt een eigen staat nastreven in delen van Syrië, Irak en Turkije. De regering van Erdogan is huiverig om samen op te trekken met de Koerden. De invloedrijke voorzitter van het Iraanse parlement stelde onlangs dat 'de rol van Turkije in Syrië zeer gevaarlijk is en nauwlettend in de gaten moet worden gehouden'.