Direct naar artikelinhoud

Gesprekken tussen regering en demonstranten Hongkong leveren niets op

De openbare gesprekken tussen de regering van Hongkong en leiders van de protesterende studenten in de stad hebben dinsdag niets opgeleverd. Duizenden demonstranten volgden op straat de beraadslagingen via schermen. Er werd geen doorbraak verwacht.

Demonstranten en betogers staan tegenover elkaar in de straten van Hongkong.

De demonstranten, die al weken actievoeren op belangrijke verkeersroutes in de stad, eisen meer democratie en democratische verkiezingen. President Leung Chun-ying zegde wel enkele procedurele veranderingen toe, maar dat was voor de studenten te weinig.

De demonstranten gaven tijdens de gesprekken hun vertegenwoordigers luidkeels bijval maar joelden als chef Veiligheid Carrie Lam het woord had.

Leung Chun-ying.

'Ruimte voor meer democratie'

Chun-ying, de hoogste bestuurder van Hongkong, deed eerder vandaag tijdens een persconferentie nog wel een eerste handreiking naar de demonstranten. Volgens hem was er ruimte voor meer democratie in het comité dat in 2017 de nieuwe leider van Hongkong kiest.

'Er is ruimte voor discussie hier', zei Chun-ying tegen een kleine groep journalisten vandaag. Maar die handreiking bleek niet voldoende voor de demonstranten.

Demonstranten in Hongkong houden een bord omhoog met daarop de beeltenis van Leung Chun-ying.

Straatgevechten

Afgelopen weekeinde waren er nog felle straatgevechten tussen duizenden demonstranten en de Hongkongse politie, voornamelijk in de wijk Mong Kok. Daarbij zouden twintig gewonden zijn gevallen.

Sinds eind september wordt er in Hongkong gedemonstreerd tegen de Chinese centrale overheid. De protesten groeien sindsdien in omvang.

De protesten in Hongkong begonnen nadat de regering in Peking had besloten dat bij de volgende verkiezingen alleen kandidaten mogen meedoen die zijn goedgekeurd door de communistische partij. De demonstranten, vooral studenten, eisen volledig vrije verkiezingen. Dat is Hongkong beloofd toen Groot-Brittannië de stad in 1997 overdroeg aan China.