Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Afgelopen vier maanden voor het eerst weer stijging van het aantal files

Volgens een vandaag verschenen rapport zijn er voor het eerst sinds 2007 meer files gerapporteerd.
Volgens een vandaag verschenen rapport zijn er voor het eerst sinds 2007 meer files gerapporteerd. Foto ANP/Marco de Swart

Het wordt weer wat voller op de snelwegen. De afgelopen vier maanden (mei-augustus) is het fileleed met 2,3 procent gestegen ten opzichte van de eerste vier maanden van dit jaar. Dat blijkt uit een rapport van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) dat zij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een duidelijke oorzaak voor de stijging noemt de minister niet. Haar rapport rept van een ‘combinatie van openstellingen, werkzaamheden en invloeden van buitenaf (zoals het weer en economische veranderingen)’.

Minder hinder van wegwerkzaamheden

De lichte stijging volgt op een sterke daling van de files sinds 2007. Na jaren van groeiend fileleed daalde vanaf dat jaar de zogenoemde filezwaarte, dat wil zeggen de lengte van een file vermenigvuldigd met de duur van de file. Ruim twee jaar geleden dook deze filezwaarte voor het eerst onder het niveau van het jaar 2000. Oorzaak waren vooral de economische crisis en de aanleg van nieuwe rijstroken en de opening van spitsstroken.

De lichte stijging is vermoedelijk geen toevallige of tijdelijke piek. De files namen de afgelopen vier maanden toe terwijl het aantal afgelegde kilometers licht daalde, met 0,9 procent. Ook werden enkele nieuwe wegen geopend, zoals de gerenoveerde Coentunnel en delen van de snelwegen bij Leiden en Maastricht. Bovendien daalde de hinder veroorzaakt door wegwerkzaamheden van 5,1 procent naar 4,3 procent van de filezwaarte.

Reistijdverlies is gestegen

De meeste files stonden het afgelopen jaar op de snelweg A20 bij Rotterdam tussen Crooswijk en het Terbregseplein, gevolgd door locaties eveneens in en rondom Rotterdam. Rijkswaterstaat werkt aan plannen voor een nieuw stuk snelweg, tussen de snelwegen A13 en A16, om de files bij Rotterdam te verminderen.

Nauwkeuriger dan het begrip filezwaarte noemt minister Schultz van Haegen de indicator reistijdverlies. Bij dit begrip worden niet alleen files geteld, maar worden ook de snelheid in de file en het aantal rijstroken met files meegerekend. Het reistijdverlies steeg de afgelopen vier maanden met 3,4 procent. Daardoor bedraagt het reistijdverlies over de afgelopen twaalf maanden 43,1 miljoen uur.

publieksrapportage-rijkswegennet