Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Ook in Nederland is sprake van verboden orgaanhandel’

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat het onderzoek naar orgaanhandel uitvoerde.
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dat het onderzoek naar orgaanhandel uitvoerde. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Twee nierpatiënten hebben toegegeven dat ze in Nederland hebben betaald voor een donornier, ook al is orgaanhandel hier net als in bijna alle landen ter wereld verboden. Ook komt het geregeld voor dat patiënten naar het buitenland reizen voor commerciële orgaantransplantatie, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarover de Volkskrant vandaag schrijft.

Bijna de helft van de 241 zorgverleners die ondervraagd werden door het Rotterdamse ziekenhuis kende één tot vier patiënten die in het buitenland een niertransplantatie hebben gehad. 65 zorgverleners vermoeden dat de nier gekocht is, 31 van hen zeggen het zeker te weten.

De patiënten om wie het gaat, verschijnen opeens in het ziekenhuis met een nieuwe nier. Vaak gaat het om patiënten van buitenlandse afkomst, zegt hoofdonderzoeker Frederike Ambagtsheer in de Volkskrant. Ze ondergaan de operaties in landen waarmee ze “affiniteit hebben”.

De bedragen die voor de nieren worden betaald liggen sterk uiteen. Ze variëren van 6.000 euro tot 78.000 euro. In Pakistan zijn de nieren het goedkoopst, daarnaast zijn ze te krijgen in India, Colombia en China. Allemaal zijn het landen waar commerciële orgaanhandel verboden is; alleen in Iran is het toegestaan.

Vervolging

Het onderzoek is er volgens het Erasmus niet op gericht mensen te vervolgen en op te sporen. Het gaat om het aanpakken van de mensen die de handel mogelijk maken, zoals artsen, ronselaars, verzekeraars en tussenpersonen die hieraan geld verdienen.

De vermoedens over Nederlanders die in het buitenland organen kopen, bestaan al even. Het was de reden dat eind 2012 door het Erasmus een grootschalig internationaal onderzoek werd gestart naar illegale orgaanhandel, gesubsidieerd door de Europese Commissie.