Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Apple meldt sterke groei, verkoopt meer iPhones dan verwacht

Apple Store in San Francisco. Foto: Reuters / Robert Galbraith
Apple Store in San Francisco. Foto: Reuters / Robert Galbraith

De omzet van Apple is met 12,2 procent gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor en het bedrijf heeft meer iPhones verkocht dan verwacht. Dat blijkt uit de vierdekwartaalcijfers van het bedrijf.

39,3 miljoen iPhones

De verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben de omzet van Apple omhoog doen schieten. Analisten verwachtten dat het bedrijf 37 miljoen iPhones zou verkopen, het bedrijf verkocht er het afgelopen kwartaal 39,3 miljoen. In deze cijfers is niet de verkoop in China meegenomen. China is de grootste afzetmarkt van Apple.

Het bedrijf meldde een omzet van 42,1 miljard dollar en een nettowinst van 8,5 miljard dollar. Analisten op Wall Street voorspelden gemiddeld een omzet van 39,9 miljard, aldus persbureau AP.

Minder iPads; koers stijgt licht

De iPad deed het minder goed: er werden afgelopen kwartaal 12,3 miljoen tablets verkocht, 7 procent minder dan vorig jaar. Sommige investeerders hopen dat de iPad het beter zal doen als Apple zakelijke apps gaat aanbieden in samenwerking met IBM, zoals het bedrijf eerder aankondigde.

Na de bekendmaking van de cijfers steeg de koers van Apple met 1 procent naar 100,95 dollar per aandeel.