Direct naar artikelinhoud

Microsoft steekt Apple de loef af met snelle smartwatch

Tien jaar nadat Microsoft een voorloper de nek omdraaide brengt het Amerikaanse softwarebedrijf alsnog een smartwatch op de markt. De nog naamloze polscomputer verschijnt binnen enkele weken en zal voor Kerstmis in de winkel liggen, meldt het zakenblad Forbes op gezag van anonieme bronnen.

Samsung presenteerde in maart de Samsung Gear 2. Nog voor de kerst ligt een smartwatch van Microsoft in de winkels, bericht Forbes.Beeld epa

Aan de onthulling vallen een paar zaken op. Microsoft zou zijn smartwatch introduceren ver voor Apple zijn slimme horloge gaat verkopen. De Californische elektronicamaker toonde vorige maand prototypen van de Apple Watch, maar verwacht die pas in het eerste kwartaal van volgend jaar te kunnen leveren. Volgens analisten zal de markt voor wearables pas op stoom komen als Apple instapt, net zoals dat gebeurde met de smartphone en tablet. Apple zou in één klap de grootste leverancier zijn in een markt die voor 2015 op 7,1 miljard dollar wordt geschat. Een Microsoft-gadget zou dat feestje kunnen bederven.

Volgens Forbes heeft Microsofts smartwatch een uitzonderlijke lange batterijduur. De meeste huidige smartwatches houden het een volle dag uit, maar moeten dan weer worden opgeladen. Het draagbare toestel van Microsoft zou twee dagen op een volle batterij voort kunnen. Net als andere smartwatches zou die van Microsoft biomedische gegevens kunnen vergaren als de hartslag van de drager.

Opmerkelijk is verder dat de Microsoft-watch zou werken met de drie grote besturingssystemen voor mobiele telefoons en tablets, zowel Apple's iOS, als Google's Android en Microsofts eigen Windows Phone. Dat past in het streven van topman Satya Nadella om de software van zijn bedrijf 'voor alle soorten apparaten' beschikbaar te maken in plaats van alleen maar computers, mobieltjes en tablets die Windows draaien. In maart bracht Microsoft een versie van Office uit voor de Apple iPad.

Steeds meer smartwatches
Met zijn slimme horloge voegt Microsoft zich bij een groot en steeds uitdijender gezelschap dat smartwatches heeft uitgebracht of aangekondigd. De stroom kwam op gang met de Pebble, die in 2012 werd ontwikkeld door de Amerikaanse entrepeneur Eric Migicovsky. Omdat investeerders geen brood zagen in zijn project, zamelde Migicovsky geld in via Kickstarter, een website waarop particulieren kunnen investeren in producten die vaak nog niet verder zijn dan de ontwerptafel.

In twee dagen haalde Migicovsky zijn startkapitaal bijeen, en toen hij een maand later de voorverkoop staakte had bijna 69 duizend mensen ingetekend, voor een bedrag van ruim 10 miljoen dollar.

(Tekst loopt door onder video)

Twitter bericht wordt geladen...

Het succes van Pebble bracht mobieltjesfabrikanten als Samsung, Sony en LG in beweging. Al eerder hadden startups als FitBit trackers op de markt gebracht die bijhouden hoeveel en hoe hard sporters lopen en fietsen, en hoeveel calorieën ze daarbij verbranden. Zij werden snel gevolgd door fabrikanten van sportartikelen, zoals Nike die de FuelBand ontwikkelde. Dit jaar waren er geruchten dat Nike de ontwikkelstudio alweer heeft gesloten, omdat zijn tracker het onderspit delft tegen de smartwatches met meer mogelijkheden.

Pionier keert terug
Met Microsoft keert er een pionier aan het smartwatch-front terug. Het bedrijf produceerde onder de vlag van Smart Personal Objects Technologie (SPOT) tussen 2004 en 2011 slimme horloges, in samenwerking met horlogefabrikanten. Die konden via een FM-ontvanger meldingen ontvangen met het weerbericht, nieuwsflitsen, sportuitslagen en horoscopen. De dienst was in zo'n honderd steden in de Verenigde Staten te ontvangen. Al in 2009 werd aangekondigd dat Microsoft de MSN Direct-service zou sluiten.

Het is onduidelijk of de nieuwe polscomputer uit Microsofts eigen gelederen komt of bijvangst is van de overname, vorig jaar, van de mobieltjesdivisie van Nokia. Begin vorig jaar verschenen er berichten dat de Finse fabrikant aan zijn eigen smartwatch werkte. Volgens andere geruchten zou Nokia los van Microsoft een eigen polscomputer op de markt brengen, onder de naam Facet. Die zou niet één, maar drie schermen bevatten, elk met zijn eigen app. In mei van dit jaar verschenen beelden op internet van een apparaat dat Nokia Roadrunner zou hebben gedoopt.