Direct naar artikelinhoud

Meer maatregelen tegen ebola bepleit

Oppositiepartijen als D66, SP en GroenLinks willen dat uitgeprocedeerde asielzoekers voorlopig niet worden teruggestuurd naar landen waar een ebola-epidemie heerst. Ze vinden dat onverantwoord. Staatssecretaris Fred Teeven (Asielbeleid) liet de Kamer vorige week weten dat hij het uitzetbeleid voor Sierra Leone, Liberia en Guinee niet aanpast.

Meer maatregelen tegen ebola bepleit
Beeld belga

Een 31-jarige Liberiaan mocht vandaag van de rechter in Den Bosch naar zijn geboorteland worden uitgezet, ondanks het risico op besmetting. De man had zich met een beroep op het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM) verzet tegen uitzetting.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt dat de Europese Unie veel meer moet doen tegen ebola. 'We moeten met Europa als geheel veel tegen ebola doen omdat het een van de grootste gezondheidscrises is die de wereld nu kent', zei hij maandag bij overleg met zijn Europese collega's in Luxemburg.

Controles
De EU-lidstaten moeten vooral één lijn trekken als het gaat om ebolacontroles bij mensen die in Europa aankomen. Nu reageren de Europese landen verschillend. Onder meer Groot-Brittannië en België onderzoeken reizigers uit getroffen gebieden op symptomen, terwijl andere landen, zoals Nederland, dat niet nodig vinden.

De Europese landen streven naar een meer gemeenschappelijke aanpak, bleek maandag na de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken. Zo komt er waarschijnlijk een Europese ebolacoördinator. Verder zijn de ministers het er over eens dat er voor toekomstige crises een pool van (vrijwillige) gezondheidsdeskundigen moeten komen die de EU snel naar getroffen gebieden kan sturen.

Nigeria
Er was vandaag ook een lichtpuntje in de strijd tegen het virus: Nigeria is ebolavrij verklaard. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart een land vrij van ebola als minimaal 42 dagen niemand met het virus besmet is geraakt.

Het RIVM opende maandag een landelijk telefonisch informatiepunt. Wie vragen heeft, kan bellen naar het gratis telefoonnummer 0800-0480. Het Nederlandse Rode Kruis deed nog eens een dringende oproep om de organisatie financieel te steunen in de strijd tegen ebola. Er zijn tientallen miljoenen euro's nodig om in de getroffen gebieden adequaat hulp te verlenen. Het gironummer is 6868.