Direct naar artikelinhoud

D66 wil weer xtc-controles op festivals

Als het aan D66 ligt, komen er op festivals weer mogelijkheden om de kwaliteit van xtc te laten controleren.

D66 wil weer xtc-controles op festivals
Beeld anp

Dat liet Tweede Kamerlid Vera Bergkamp maandag weten naar aanleiding van het overlijden van drie bezoekers van het Amsterdam Dance Event afgelopen weekend.

Uit dit soort testen kan blijken dat pillen 'vervuild' zijn. De testplekken op feestlocaties werden volgens Bergkamp in 2002 afgeschaft door het toenmalige kabinet-Balkenende, omdat deze drugs verboden zijn en de testen dus ook niet hoefden. Mensen die xtc kopen, kunnen die nog wel op bepaalde plekken laten testen. Maar dat is vooraf en duurt vaak enige tijd, aldus Bergkamp.

Ze wijst erop dat incidenten met xtc niet altijd zijn te voorkomen en dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben. Maar het stoort haar dat het kabinet alleen maar repressief optreedt en te weinig aan voorlichting doet. 'We dringen al langere tijd aan op de terugkeer van de testen tijdens feesten. In ieder geval moet daar ook actief aangegeven worden dat er vervuilde pillen in omloop zijn en waar je dan op moet letten', zei ze.

Vorig jaar pleitte ook de SP al voor een terugkeer ervan. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weigerde dat, omdat ze volgens hem een schijnzekerheid geven. Ze waren niet altijd nauwkeurig en bovendien is het illegaal en in veel gevallen rotzooi, stelde hij.