Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Organisatie Amsterdam Dance Event ‘volkomen in shock’ - D66 wil xtc-test terug

D66 wil dat drugstesten weer worden ingevoerd op dancefeesten. Kamerlid Vera Bergkamp doet die oproep vandaag in reactie op het bericht dat drie mensen zijn overleden door het gebruik van xtc op het Amsterdam Dance Event.

Foto ANP/Lex van Lieshout

De organisatie van het Amsterdam Dance Event (ADE) is ‘volkomen in shock’ door de dood van drie bezoekers van het festival. Dat staat in een verklaring op de website, die verder zwart is.

De andere informatie op de website is niet toegankelijk. De organisatie meldt:

“Wat een recordbrekende editie had moeten worden, wordt nu overschaduwd door deze tragedie.”

Wel wijst de organisatie erop dat mensen ook een eigen verantwoordelijkheid hebben.

D66 wil xtc-test terug op dancefestivals

Kamerlid Vera Bergkamp (D66) roept in reactie op de drie sterfgevallen op om opnieuw drugstesten in te voeren.

Twitter avatar Vera_Bergkamp Vera Bergkamp Helaas niet alles kan worden voorkomen. Maar #preventie moet beter. #d66 wil #XTC-test terug op festivals!http://t.co/qEZq08H9BA

Met de pillentest kunnen bezoekers van dancefeesten laten controleren of hun drugs veilig zijn. Tot 2002 was de test gangbaar op festivals. Toen het eerste kabinet-Balkenende drugs op festivals verbood verdween ook de test van het feestterrein.

Advies: Gooi pillen weg

D66 pleit al jaren voor herinvoering van de test. Vorig jaar deed Bergkamp ook al een oproep aan het kabinet, nadat op de festivals Voltt in Amsterdam en Lowlands in Biddinghuizen ook al mensen aan xtc waren overleden.

Het Amsterdam Dance Event trok tussen woensdag en gisteren zo’n 350.000 bezoekers. Vandaag werd bekend dat een 41-jarige vrouw uit Utrecht was overleden na xtc te hebben geslikt. Een dag eerder meldde de politie al dat gisteren een 21-jarige man uit Oude Wetering en een 33-jarige Serviër om het leven waren gekomen, vermoedelijk door drugsgebruik.

Trimbos Instituut: xtc steeds hoger gedoseerd

Het Trimbos Instituut waarschuwde onlangs dat xtc steeds hoger gedoseerd is. In 2007 bevatte een ecstasytablet gemiddeld 80 mg MDMA, in 2012 was dat gestegen tot 123 mg en in 2013 was het gemiddelde 135 mg. Het instituut schrijft:

Hooggedoseerde pillen versterken de door de gebruiker gewenste effecten (het ‘love’ gevoel) niet meer dan lager gedoseerde pillen, maar versterken juist wel de ongewenste (‘speedy’) effecten. Ook het risico op angst en paniek of een opwindingsdelier stijgt met de dosis MDMA, net als onder meer het risico op oververhitting van het lichaam en de hersenen.

De politie roept iedereen op die pillen heeft de drugs weg te gooien of te laten testen.