Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nieuwe getuige in onderzoek naar moord op Willem Endstra

Er is een nieuwe getuige in het onderzoek naar de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Het OM bevestigt dat de officier van justitie tijdens een regiezitting volgende maand meer zal zeggen over deze persoon.

Het sporenonderzoek bij het kantoor van vastgoedhandelaar Willem Endstra.
Het sporenonderzoek bij het kantoor van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Foto ANP/Marcel Antonisse

Er is een nieuwe getuige in het onderzoek naar de moord op vastgoedhandelaar Willem Endstra. Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de officier van justitie tijdens een regiezitting op 10 november meer zal zeggen over deze persoon, maar kan op dit moment nog niet uitweiden.

Endstra, die ook werd omschreven als “bankier van de onderwereld”, werd op 17 mei 2004 rond twaalf uur neergeschoten bij het verlaten van zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam. Het OM wilde Endstra vervolgen wegens valsheid in geschrifte en heling bij vastgoedtransacties. Nadat hij was geliquideerd bleek dat hij zogeheten “achterbankgesprekken” had gevoerd met de Criminele Inlichtingen Eenheid.

De moord op Endstra is nooit opgelost. De vermoedelijke schutter, de Rus Namik Abbasov, is in 2012 in een Nederlandse cel overleden aan een hersenbloeding. Ook die had gesproken met het OM, naar verluidt over zijn opdrachtgever, zo bleek later.

Drie andere verdachten, onder wie de in Alkmaar woonachtige Ali N. en zijn vier jaar oudere neef Özgör C., moeten zich eind dit jaar voor de rechter verantwoorden. Het is niet duidelijk wie opdracht heeft gegeven voor de moord.