Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Amnesty: executies in Oost-Oekraïne zowel door rebellen als door leger

Een pro-Russische strijder bij een checkpoint in Donetsk. Foto: AFP / Dominique Faget
Een pro-Russische strijder bij een checkpoint in Donetsk. Foto: AFP / Dominique Faget

In Oost-Oekraïne zijn burgers geëxecuteerd, waarschijnlijk zowel door rebellen als door regeringstroepen. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport.

Volgens Amnesty is er ‘sterk bewijs’ voor executies door beide partijen in het conflict. De de organisatie baseert het rapport op interviews met ooggetuigen, strijders, medisch personeel en slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

Sinds april 2014 heeft Amnesty een groeiend aantal klachten ontvangen over standrechtelijke executies en andere wreedheden jegens burgers in Oost-Oekraïne. Amnesty heeft daarvan ‘een handvol’ kunnen verifiëren.

Geen bewijs voor massagraven

Volgens Russische media zouden in Oost-Oekraïne op grote schaal burgers worden geëxecuteerd. Daar heeft Amnesty geen bewijs voor gevonden. Op 23 september schreven Russische media dat er twee massagraven waren gevonden in Komunar and Nyzhnya Krynka, twee dorpen in de regio Donetsk. Zij zouden door regeringstroepen zijn omgebracht. Ook werd er melding gedaan van lichamen van gemartelde vrouwen en een zwangere vrouw. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov beweerde later dat er meer dan vierhonderd lichamen waren gevonden. Hij riep op tot internationaal onderzoek.

Een delegatie van Amnesty vond op 26 september de lichamen van vier mannen in graven in de buurt van Komunar. Zij zijn waarschijnlijk door regeringstroepen uit Kiev om het leven gebracht. Er werden ook vijf lichamen gevonden van pro-Russische rebellen, die volgens de rebellen zelf tijdens gevechten zijn omgekomen.

Schaal blijft onduidelijk

De schaal waarop wreedheden hebben plaatsgevonden blijft onduidelijk, aldus John Dalhuisen, directeur Europa en Centraal Azië van Amnesty, in het rapport:

Het lijdt geen twijfel dat er standrechtelijke executies en andere wreedheden hebben plaatsgevonden, uitgevoerd door pro-Russische strijders en regeringstroepen. Het is echter moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van de schaal waarop dit heeft plaatsgehad.

In plaats van elkaar te beschuldigen van misdaden, zouden beide partijen zich moeten concentreren op het onderzoeken en uitbannen van standrechtelijke executies door de strijdmacht waar ze het bevel over voeren.