Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Defensie: geen Nederlandse onderzeeboot in nood bij Zweden

Een Zweedse mijnenveger patrouilleert voor de kust bij Stockholm.
Een Zweedse mijnenveger patrouilleert voor de kust bij Stockholm. Foto Reuters/Marko Saavala/TT News Agency

Het onbekende object dat zich bevindt in Zweedse territoriale wateren zou best weleens een Nederlandse onderzeeboot kunnen zijn. Dat meldden Russische media vandaag op basis van bronnen bij het Russische ministerie van Defensie. Maar dat bericht klopt niet, zegt de Nederlandse marine tegenover NRC. De in Rusland genoemde onderzeeër Bruinvis is al onderweg terug naar Nederland.

Er waren vorige week wél vijf Nederlandse schepen in Zweden. De onderzeeboot Zr. Ms. Bruinvis, de bevoorrader Zr. Ms. Amsterdam, de fregatten Zr. Ms. Evertsen en Zr. Ms. Tromp en het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland deden mee aan de NAVO-oefening Northern Archer, die jaarlijks wordt gehouden in de Oostzee (klik hier voor informatie van Defensie).

Twitter avatar kon_marine Koninklijke Marine Tijdens Northern Archer oefent de marine met Estland, Litouwen, Polen en Zweden. http://t.co/fQJum5BPgn

Volgens Zweedse media gaat het waarschijnlijk om een Russische onderzeeër, maar de bronnen die worden aangehaald in Russische media zeggen dat het ministerie van Defensie alles heeft gedaan om de Zweden te helpen met de “futiele zoektocht” naar het object.

Het vaartuig dat in de problemen zit zou vrijdag een noodsignaal hebben uitgezonden. “Wij raden aan om inlichtingen te vragen bij de Nederlandse marine”, zegt de bron.

Geen telefonisch contact

De Bruinvis is volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie na een havenbezoek in Stockholm en oefeningen met de Zweedse marine eind vorige week doorgereisd naar Tallinn in Estland. Daar zijn de boten dit weekend gebleven. Telefonisch contact met de Bruinvis is op dit moment echter niet mogelijk, aldus de zegsvrouw, omdat de Bruinvis nu “in transit is” naar Nederland.

De “onderwateractiviteit van een vreemde mogendheid” wordt door het Zweedse leger zeer serieus genomen. Na de eerste melding van de buitenlandse indringer zijn vrijdag gelijk oorlogsbodems, vliegtuigen en eenheden van de landsverdediging naar het gebied gestuurd om de zaak te onderzoeken. Aan de operatie doen ruim tweehonderd mensen mee. De zoektocht is vandaag zijn vierde dag ingegaan.

Zweden gaf gisteren een foto vrij van wat mogelijk het onbekende object zou kunnen zijn. Daaronder een foto van Zr. Ms. Bruinvis.

Een amateurfoto van het vermeende object, vrijgegeven door het Zweedse ministerie van Defensie. Foto Reuters/Zweedse ministerie van Defensie

De Bruinvis eerder dit jaar voor een NAVO-oefening in Polen. Foto EPA/ Adam Warzawa/ Poland Out

Defensie stuurde vandaag ook Estse kranten met foto’s van de Bruinvis door, en een linkje naar beelden van stadszender Tallinn TV.