Direct naar artikelinhoud

Miljoenen Indiërs ruimen eigen land op

Miljoenen Indiase burgers, schoolkinderen en zelfs premier Narendra Modi pakken vandaag bezems en stoffers en blikken om hun land op te ruimen. In het kader van een nationale campagne wil India, een land waar rommel en viezigheid deel uitmaken van het straatbeeld, zichzelf schoner en mooier presenteren.

Miljoenen Indiërs ruimen eigen land op

Met de zogeheten Clean India Campaign hoopt de regering het beeld van India in binnen- en buitenland binnen vijf jaar te verbeteren. Premier Modi trok vandaag met duizenden landgenoten door een arme buurt in New Delhi. Ze veegden straten aan, ruimden vuilnis op en maakten goten en parken schoon. Modi zette tijdens zijn verkiezingscampagne eerder dit jaar in op netheid en hygiëne.

Huizen en kantoren opruimen
Voorafgaand aan de start van de campagne werd heel India door de media aangemoedigd zijn beste beentje voor te zetten door huizen en kantoren op te ruimen. Met succes. Van grote steden tot kleine dorpen gingen mensen massaal de straat op met bezems en vuilnisbakken. Ministers, politie en leiders van de Indiase industrie gaven de afgelopen week al het goede voorbeeld door hun kantoren op te ruimen.

De campagne valt samen met een plan van de regering om openbare toiletten te bouwen en poepen in het openbaar te ontmoedigen. Dat laatste wordt nog een flinke uitdaging: van de 1,2 miljard Indiërs beschikt de helft niet over een toilet.

Mensen vegen de straat schoon in New Delhi.
Iemand dumpt afval in de straten van de Indiase stad Kolkata.