Direct naar artikelinhoud
Recensie

'Mocro maffia' geeft inzicht in wereld van snel geld en vluchtige reputaties (****)

Het boek 'Mocro maffia' geeft vol zicht op de angst, chaos en het alomtegenwoordige wantrouwen dat het met name Marokkaans-Amsterdamse misdaadmilieu nu al jaren in de greep houdt.

De Schaepmanstraat in de Staatsliedenbuurt na de liquidatie in december 2012.Beeld ANP

Wie in de waterpijpcafés, op straat en in de ranzige krochten van het internet op zoek gaat naar 'De Waarheid' over de reeks liquidaties binnen de Amsterdamse onderwereld, steekt zijn hoofd in een wespennest.

Die vindt geruchten waaraan verspreiders bewust of onbewust hun draai hebben gegeven, speculaties en theorieën die niet steeds worden gestaafd.
Hij vindt tussen alle ruis óók nog onbekende details over betrokkenen en achtergronden en, wellicht nog belangrijker, krijgt vol zicht op de angst, de chaos en het alomtegenwoordige wantrouwen dat het met name Marokkaans-Amsterdamse misdaadmilieu nu al jaren in de greep houdt.

Onderzoeksjournalistiek
Zo schetsen journalisten Wouter Laumans en Marijn Schrijver kleurrijk een tijdsbeeld van het wereldje waarin snel geld, vluchtig opgebouwde (en afgebroken) reputaties en poenige spullen de levens leiden.

Levens waaraan héél vroeg een einde komt, in een jaren slepende onderwereldvete die al lang niet meer draait om de ruim tweehonderd kilo cocaïne die begin 2012 verdween uit de haven van Antwerpen.

De zo vaak misbruikte term 'onderzoeksjournalistiek' past nu eens wel op het onvermoeibare zoeken en hengelen in de beerput door de auteurs. Naast hun speurwerk op straat, brachten ze het hoognodige geduld op in de persbanken van rechtszalen en zochten ze in dossierstukken en publicaties. De foutjes die onvermijdelijk in een non-fictieboek over nog volop woedende misdaadconflicten sluipen, storen alleen de ingewijde.

Strijdige scenario's
De schrijvers nemen het mislukte leven van de zeer zwak begaafde Rida Bennajem uit Amsterdam-West als rode draad: een door hoofdpijnen en onverwachte woede-aanvallen geplaagde driftkikker die droomde van een carrière in 'het gangsterkapitalisme'. Na een reeks moorden en onder meer een héél wilde overval is hij in maart 2013 doodgeschoten op straat, 21 jaar jong.

Evenmin als de recherche, justitie en collega-journalisten hebben de schrijvers logischerwijs alle antwoorden gevonden, waardoor vragen onbeantwoord blijven en in sommige kwesties verschillende, soms strijdige scenario's naast elkaar voortleven.

Laumans en Schrijver presenteren hun bevindingen als een spannend verhaal, doorspekt met onderwereldjargon. Ze laten zichzelf en hun lezers graag meeslepen in filmische thrillerscènes waarin de een 'point blank' wordt neergeschoten, de ander 'met een bloedgang' wegscheurt, een derde partijen cocaïne 'binnentrekt', een vierde in een 'real life GTA-missie' verzeild raakt (een achtervolging) en 'doodseskaders' elkaar najagen.

Opportunisme
Het is een kwestie van smaak en het gevaar van valse romantiek ligt steeds op de loer, maar stijlvast zijn de auteurs in elk geval.

Zo bewijst ook hun boek nog eens dat bepaald geen sprake is van een Mocro Maffia, maar van steeds wisselende groepjes opportunistische jonge mannen met een slechte droom. Toch, de term bekt wel lekker op de kaft. En op de titelrol: al voor het boek in de winkel lag, had het productiehuis van onder anderen cabaretier Najib Amhali en beroeps-BN'er Ali Bouali (Ali B) de filmrechten gekocht. Dat moet een meeslepende film kunnen worden.

Mocro maffia

Ons oordeel: ★★★★☆
Auteurs: Wouter Laumans en Marijn Schrijver
Uitgever Lebowski Publishers
Prijs: 17,50
Bladzijdes: 224
De voorkant van het boek Mocro MaffiaBeeld Lebowski Publishers