'Actiebereidheid boetevrije week erg groot'

Boetevrije week? Toch maar opletten, want de vaste flitspalen blijven uiteraard doorwerken© Lieven Van Assche

Vanaf vandaag schrijft de politie een hele week lang zo weinig mogelijk boetes uit, als protest tegen de nieuwe pensioenregeling. ‘Maar zware verkeersovertredingen zullen wel degelijk beboet worden’, waarschuwt Gert Cockx van de politievakbond NSPV.

kidr, rdc

Een arrest dat het Grondwettelijk Hof begin juli velde houdt veel agenten langer aan het werk. Minstens 35.000 agenten die normaal tussen 54 en 58 jaar met pensioen konden, moeten er nog een paar jaar bij doen. Teleurgesteld na een overleg met coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR), kondigden ze vorige week aan een week lang zo goed als geen boetes uit te schrijven.

‘De agenten zullen een educatieve aanpak hanteren. Ze zullen de overtreders niet beboeten, wel sensibiliseren en wijzen op hun fouten’, vertelde Gert Cockx van de politievakbond NSPV in De Ochtend op Radio 1. Aan alle agenten wordt gevraagd om geen boetes uit te schrijven voor lichte overtredingen op de weg, zoals overdreven snelheid, bellen achter het stuur of rijden zonder gordel.

Verkeersregels negeren

‘Onverantwoord’, waarschuwden verkeersexperts op voorhand. ‘Straks denken bestuurders dat ze alles mogen’, zei Stijn Daniëls van UHasselt. ‘We hopen dat bestuurders dit niet aangrijpen als een vrijgeleide om alle verkeersregels te negeren’, klonk het bij het BIVV.

Maar voor zware verkeersovertredingen, zoals rijden onder invloed, zal het boekje wel degelijk bovengehaald worden. Ook zullen vaste flitscamera's nog steeds blijven flitsen. Bovendien zijn alle agenten vrij om mee te doen met de actie of niet. Ze kunnen dus op elk moment beslissen om een boete uit te schrijven, ook voor kleinere overtredingen. Geen reden dus om alle verkeersregels overboord te gooien.

Actiebereidheid groot

Toch zeggen de vakbonden dat de actiebereidheid erg groot is. ‘Sommige korpsen zijn al sinds gisteren bezig met de actie’, aldus nog Cockx. Andere korpsen verklaren dat er bij hen nauwelijks agenten meedoen, maar dat wordt door de politievakbonden ontkend. ‘Door een volledige week geen boetes uit te schrijven, zou de regering 7 miljoen euro mislopen’, besloot Cockx.